Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat als je besmet bent met het hepatitis B-virus. Dit wordt overgedragen via bloed, seksueel contact en van moeder op kind, tijdens de bevalling.Wat is hepatitis B?
Hepatitis B is een ontsteking van de lever door besmetting met het hepatitis B-virus. Dit virus kun je oplopen door contact met besmet bloed of door seks. Hepatitis B is zeer besmettelijk. Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een open wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. Vooral via het slijmvlies van mond en geslachtsorganen loop je het virus makkelijk op.
Hoe je besmet kunt raken
Via seks: hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Je kunt hepatitis B krijgen als besmet bloed in een wondje of op slijmvlies komt. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van de mond. Of wanneer je gebeten bent, waarbij bloed in de wond is gekomen.
Delen van scheermesjes, de tandenborstel of prikken aan een naald die door iemand anders gebruikt kan ook een besmetting veroorzaken. Dit betekent dus ook dat dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld gebruikte tatoeage- of piercingnaalden zijn. In Nederland is de regelgeving gelukkig heel streng, en worden schone naalden gebruikt.
Een moeder met Hepatitis B kan het virus rond de bevalling overdragen van moeder op kind. Van handen geven, knuffelen of een zoen geven raak je niet besmet. Ook niet als je samen servies, bestek of een toilet gebruikt.
Wanneer je veel risico loopt
Ben je een man die seks heeft met mannen of transpersonen of sekswerker? Dan loop je meer kans op hepatitis B dan andere mensen. Je kunt op verschillende manieren besmet raken. Vooral door seks zonder condoom met iemand die besmet is. Seks in de kont zonder condoom, kontlikken, delen van seksspeeltjes, fisten zonder schone handschoenen of zonder je handen te wassen en pijpen maken de kans op besmetten groter.
Wat kun je doen?
- Vrij nooit zonder condoom. Hepatitis B is een soa.
- Laat je testen op en vaccineren tegen hepatitis B. Let op wil je volledig beschermd zijn; dan heb je drie vaccinaties nodig.
Meer informatie vind je op onze pagina testen op soa.
Wat merk ik?
De meeste mensen met hepatitis B zijn niet ziek. Je kunt het virus al bij je hebben en besmettelijk zijn vóórdat je klachten hebt. Of zelfs zónder dat je klachten hebt. Je blijft besmettelijk totdat jouw lichaam het virus opgeruimd heeft, of met medicijnen onderdrukt is. De klachten kunnen zijn:
- moe.
- verminderde eetlust.
- koorts.
- pijn rechtsboven in de buik.
- gele huid en geel oogwit (geelzucht).
- donkere urine (de kleur van sterke thee.
- lichtgekleurde (beige) ontlasting.
Wat kan ik doen?
-
Krijg je hepatitis B als je volwassen bent? Dan gaat de ziekte meestal vanzelf over. Soms blijft het virus toch in het lichaam aanwezig. Waardoor dit komt is niet bekend.
Ben je besmet geraakt en blijft het virus aanwezig in jouw lichaam? Dan heet dit chronische hepatitis B. Je hebt dan meestal geen klachten maar kan anderen wel besmetten.
Heb je chronische hepatitis B, laat je dan regelmatig onderzoeken. Maak hiervoor een afspraak met de huisarts. Soms heeft iemand met chronische hepatitis B medicijnen nodig. Daarvoor moet je naar een specialist in het ziekenhuis.
-
Voelt iemand met hepatitis B zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang, school of werk. Thuisblijven is niet nodig.
Werk je in de gezondheidszorg? Overleg dan met je bedrijfsarts of je je werk kunt doen.
-
Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting hoort bij het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2012 krijgen kinderen deze inenting meerdere keren op het consultatiebureau.
Ben je sekswerker of ben je man en heb je seks met mannen? Dan is vaccineren tegen hepatitis B de beste manier om het te voorkomen. Deze vaccinaties zijn gratis. Maak direct online een afspraak via ons landelijke afsprakennetwerk via onderstaande links of bel de afsprakenlijn via 0900 7367366.
Je kunt ook een kijkje nemen op de website van Man tot Man en de website van Sekswerk.
En verder:
- Gebruik je tandenborstel alleen voor jezelf.
- Gebruik je scheermes alleen voor jezelf.
- Gebruik je nagelschaar, vijl of pincet alleen voor jezelf.
- Pas op met bloed bij wondjes verbinden, gebruik waterdichte pleisters.
- Vrij veilig, dus met condoom.
- Gebruik geen injectienaalden die door anderen zijn gebruikt.
Meer informatie
Heb je nog vragen?
Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.
Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur