Seks tussen mannen
Als jij seks hebt met mannen of transpersonen, dan loop je meer risico op bijvoorbeeld hepatitis B of hiv. Je kunt ook zelf een soa hebben en zonder dat je het weet anderen besmetten. Van veel soa merk je zelf namelijk niets. Daarom raden wij je aan om altijd veilige seks te hebben en regelmatig een soa-test te doen. Zo houd je je seksleven gezond.Op deze pagina lees je informatie over:
Medicijn PEP: afremmen en voorkomen van hiv
Heb je minder dan 72 uur geleden onbeschermde seks gehad met een andere man? Neem contact met ons op. Het kan soms belangrijk zijn om te beginnen met een PEP-kuur (Post Exposure Profylaxe). Dit medicijn neem je vier weken lang om het hiv-virus te vertragen. Daarmee voorkom je dat je besmet raakt met het hiv-virus en levenslang medicijnen moet slikken.
We zijn tijdens kantooruren bereikbaar via 088 22 99 222. Buiten kantooruren bel je met de dokterswacht Friesland via 0900 11 27 112. Geef duidelijk aan dat je belt over PEP. Zodat er snel gehandeld kan worden.
Jezelf beschermen tegen hepatitis A en B
Als je seks hebt met andere mannen of transpersonen, heb je meer kans op hepatitis A en B. Beiden kunnen je lever ernstig en blijvend beschadigen. Je kunt jezelf hiertegen beschermen door je bij ons te laten vaccineren. De hepatitis B-vaccinatie is gratis. Als je bij de GGD bent voor je hepatitis B-vaccinatie, kun jij je meteen tegen hepatitis A laten vaccineren. Het is goedkoper dan een aparte hepatitis A-vaccinatie. Maak direct en anoniem een afspraak via de website van Man tot Man.
Testen op een soa
Heb je seks zonder condoom gehad? Een berichtje gekregen van iemand met wie je seks had? Heb je ergens last van en ben je bang dat je een soa hebt? Een soa kan slecht zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om een afspraak met je huisarts of bij ons voor een soa-test. Bij de GGD een afspraak maken kan via 0900 736 736 6. Open op werkdagen van 10.00-13.00 uur en van 13.45-16.00 uur. De afspraken zijn op de GGD-locatie in Leeuwarden. Bij ons kun je gratis en anoniem terecht.
Kun je hiv voorkomen met PrEP?
Ja, PrEP is bij goed gebruik effectief. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Het is een medicijn dat een hiv-besmetting voorkomt. Het is belangrijk dat je de tabletten op de goede manier slikt. Bij goed gebruik is het heel effectief. GGD is naast de huisarts en online aanbieders een van de partijen die kan voorlichten over PrEP en het recept voor PrEP mag uitschrijven. Met dit recept kun je naar een apotheek van jouw keuze.
Waar kan ik terecht met vragen of voor pillen?
Heb je vragen over PrEP of wil je een afspraak maken om je te laten voorlichten? Dan kun je de huisarts of GGD om advies vragen. Je kunt bij GGD om advies vragen of een afspraak maken via 0900 736 736 6. Zowel de huisarts als GGD kunnen een recept uitschrijven voor PrEP. Hier vinden dan ook de vervolgafspraken en gezondheidstesten plaats. Met het recept kun je bij de apotheek van jouw keuze terecht.
Kost PrEP-zorg geld?
Ja, het kost je geld. Een overzicht van kosten en wat wel en niet wordt vergoed:
- De PrEP-pillen kosten geld. Deze betaal je als gebruiker zelf en het valt buiten het eigen risico van je zorgverzekering.
- De kosten van de pillen variëren van 20 euro tot 75 euro per 30 pillen.
- Voor en tijdens het gebruik van PrEP is het nodig om je op hiv en soa te laten testen. Ook wordt de werking van je nieren gecontroleerd via een urinetest. Deze onderzoeken betaal je met het eigen risico van jouw ziektekostenverzekering. Als je de onderzoeken via de GGD laat doen, dan zijn deze onderzoeken gratis.
Kan ik altijd bij de GGD terecht?
Ja. Bij zorgen of vragen of als je niet bij de huisarts terecht kunt, kun je ons bellen via de afsprakenlijn: 0900 736 73 66.
Kun je zelf kiezen bij wie je PreP haalt?
Ja, als jouw zorgverlener het recept heeft uitgespreven, kun je met het PrEP-recept naar iedere apotheek gaan om je PrEP kopen. Er zijn ook betrouwbare online apotheken zoals de website van Mijn Apotheek en de website van Nationale Apotheek. PrEP-gebruik vraagt wel om goede begeleiding en je wordt regelmatig onderzocht. Je kunt dus nooit alleen een recept uit laten schrijven.