Psychosociale hulpverlening (PSH)
Psychosociale hulpverlening richt zich op het herstel van psychisch welbevinden en gezondheid na ingrijpende gebeurtenissen. Dit is nodig wanneer veel mensen hulp nodig hebben na een dodelijk ongeval, een ramp, een grote brand met slachtoffers, een evacuatie, een moord voor de ogen van scholieren of een zedenzaak. Deze gebeurtenissen laten een diepe indruk achter. Snelle en goede hulp is essentieel om de getroffenen te ondersteunen en hen te helpen met verwerking.Op deze pagina lees je informatie over:
Advies en coördinatie
GGD Fryslân kan bij ingrijpende gebeurtenissen adviseren over psychosociale hulpverlening en deze coördineren.
- Bij grootschalige rampen en ongevallen coördineren wij de Psychosociale Hulpverlening, zodat niemand langs elkaar heen werkt.
- Als crisisorganisatie hebben we hiervoor opgeleide en getrainde medewerkers in huis. We hebben afspraken met ketenpartners om snel te kunnen zorgen voor een geschikt hulpaanbod.
Ketenpartners
Psychosociale Hulpverlening bij grote, ingrijpende gebeurtenissen doen we samen met o.a.
- Slachtofferhulp Nederland, regio Fryslân
- GGZ Friesland
- Jeugdgezondheidszorg
- Veiligheidsregio/ GHOR
- Gemeenten
- Zorg- en veiligheidshuis
Incidenten met (dreigende) maatschappelijke onrust
Bij incidenten met (dreigende) maatschappelijke onrust neemt het Zorg- en Veiligheidshuis Fryslân (ZVHF) de coördinatie op zich. Deze organisatie komt in opdracht van de politie, officier van justitie en gemeente (ook wel de driehoek genoemd) in actie.
Dit gebeurt als veel meer mensen dan alleen de directe slachtoffers zijn geraakt en er maatschappelijke onrust kan ontstaan. Dit is vaak het geval bij zedenzaken en geweldsincidenten. Het ZVHF stelt een scenarioteam samen. In dit scenarioteam zitten experts van verschillende organisaties. Dit team geeft de driehoek advies over hoe zij de maatschappelijke onrust zo veel mogelijk kunnen verkleinen. GGD Fryslân kan als expert plaatsnemen in het scenarioteam.
Heb je nog vragen?
Bel voor vragen naar het algemene telefoonnummer van GGD Fryslân. Of mail naar het onderstaande e-mailadres. Wij helpen je graag verder.
Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur