Stijging aantal gemelde kinkhoestgevallen en hulp huisarts
GGD Fryslân ziet de laatste tijd een stijging in het aantal gemelde kinkhoestgevallen. Daarom willen we u graag attenderen op de werkwijze van de afdeling Infectieziektebestrijding bij een melding van kinkhoest en vragen wij uw medewerking dit proces te ondersteunen.
Wat vragen wij van u?
Om u als huisarts te ontzien van extra telefonische vragen ter verduidelijking het klinisch beeld en om het beschermen van niet of niet volledig gevaccineerde zuigelingen verzoeken wij u:
- Op het testformulier te vermelden de (geschatte) datum van de eerste ziektedag en het klinisch beeld, met name sprake wanneer er sprake is van paroxysmaal hoesten, hoesten met een piepende ademhaling of braken na hoesten.
- In geval van een positieve serologietest bij bijzonderheden contact op te nemen met de GGD. De bijzonderheden betreffen een ongevaccineerde zuigeling in het gezin, zwangere in het derde trimester, beroepsmatig contact met ongevaccineerde zuigelingen, zoals verloskundige, kraamverzorger of medewerker van kinderdagverblijf). In deze gevallen nemen we dan actief contact op met de (ouders van) patiënt.
Het doel van de GGD bij een kinkhoestmelding is het voorkomen van ernstige complicaties bij risicocontacten, zoals niet- of onvolledig gevaccineerde zuigelingen. Bij de afhandeling van kinkhoestmeldingen volgt de GGD de richtlijn 'Consensus afhandeling kinkhoestmeldingen' die te lezen is op de website van het RIVM. Hierin staat wanneer wij actief contact opnemen met de behandelaar en/of (ouders van) patiënten en wanneer wij dit niet doen.