Met je kind praten over de oorlog
Via social media, de televisie, school, thuis, vriendjes en vriendinnetjes kunnen kinderen informatie opvangen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. We merken dat deze oorlog veel vragen oproept bij kinderen. Ook zijn er kinderen die zich zorgen maken over de oorlog of zich angstig voelen. Hoe kun je als ouder(s)/ verzorger(s) in gesprek gaan met je kind over deze oorlog? Het belangrijkste is: Stel vragen en luister naar je kind.
-
Tip 1: Stel vragen, luister en kijk naar je kind
Als ouder is het goed om met je kind in gesprek te gaan over dit onderwerp. Je kunt er zelf naar informeren bij je kind, bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat weet je er al van?’, ‘Wat hoor je er op school over?’ of ‘Wat heb je gezien op social media over de oorlog?' Ook is het goed om te observeren hoe het met je kind gaat. Sommige kinderen beseffen zich dat de oorlog zich ver van huis afspeelt en maken zich geen zorgen, maar het kan ook zijn dat je kind zich wel zorgen maakt. Dit kun je merken doordat je kind wat stiller of juist drukker wordt of minder goed slaapt. Ook dan is het goed om aan je kind te vragen waar hij of zij aan denkt. - Tip 2: Geef eerlijk antwoord
Wees eerlijk naar je kind toe. Zeg in plaats van: ‘Je hoeft niet bang te zijn’ liever: ‘Ik kan me best voorstellen dat je hier bang van wordt of dat je je zorgen maakt. Het ís ook vervelend wat er is gebeurd.’ Probeer je kind gerust te stellen door bijvoorbeeld te vertellen dat Oekraïne hier ver vandaan is en er niet in Nederland gevochten wordt. Je hoeft niet op alle vragen antwoorden te hebben. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik weet het ook niet, maar gelukkig zijn er hele slimme mensen die dit nu proberen op te lossen.’ Zo'n soort antwoord kan al veel rust geven.
- Tip 3: Houd je antwoord kort
Geef rustig en gedoseerd informatie, zonder heftige details of emoties. Bespreek of het kind samen met jou naar het jeugdjournaal wil kijken of misschien juist even geen nieuws wil volgen. Vraag na of jouw uitleg of jouw antwoord voldoende is. Je kunt het gesprek afsluiten met een opmerking als: 'We kunnen er altijd nog een keer verder over praten'.
- Tip 4: Blijf erover praten
De situatie verandert snel en kan nieuwe vragen bij je kind oproepen. Het is daarom goed om van tijd tot tijd nog even op het onderwerp terug te komen. Bijvoorbeeld als er iets nieuws aan de orde is gekomen in het jeugdjournaal. - Tip 5: Let op meeluisteren en meekijken
Wees je ervan bewust dat kinderen meer opvangen dan je je soms bewust van bent. Ze kunnen bijvoorbeeld dingen meekrijgen van het journaal voor volwassenen wat ze niet goed begrijpen of aankunnen. Dit kan extra zorgen oproepen bij kinderen.
- Tip 6: Stel je kind gerust
Je kunt je kind geruststellen door hem of haar te vertellen dat de kans klein is dat zoiets hem of haar overkomt. Ook kun je met je kind praten over oplossingen en vertellen dat mensen oplossingen met elkaar kunnen vinden in conflicten, al duurt dat soms heel lang.
- Tip 7: Bedenk met je kind wat kan helpen bij deze gevoelens
Vraag aan je kind wat hem of haar kan helpen in deze situatie. Je kunt bijvoorbeeld (samen) iets doen dat afleiding geeft, een tekening of verhaal maken over zijn of haar gevoel, iets doen voor iemand die het moeilijk heeft door deze situatie, geld inzamelen voor een relevant goed doel, of gewoon af en toe erover praten of een extra knuffel in bed.
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) staat meer informatie over hoe je in gesprek kunt gaan met je kind. Ook kun je op de website van Opvoeden.nl meer informatie terugvinden over dit onderwerp.
Maak je je zorgen over je kind?
Het is altijd mogelijk een afspraak te maken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige verbonden aan de school van je kind. Zij kunnen meedenken, onderzoeken, adviseren en zo nodig verwijzen. Een afspraak maken kan op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur, via telefoonnummer: 088 22 99 444 of mail ons via: info@ggdfryslan.nl. Wil je je vraag voorleggen aan een Pedagoog? Ook zij zijn dagelijks bereikbaar via het bovengenoemde telefoonnummer.
Meer informatie lees je op de website van Opvoeden.nl en op de website van Nederlands Jeugdinstituut (NJI).