Werkwijze JGZ 0-12 jaar 2024-2025
Voor het schooljaar 2024-2025 zijn er een aantal veranderingen in de werkwijze van de jeugdgezondheidszorg (JGZ).In 2025 verandert het rijksvaccinatieprogramma op vele onderdelen, op de website van het RIVM lees je hier alles over en wat dit betekent voor ouders. Ouders hoeven hier niks voor te doen, zij worden vanzelf op het juiste tijdstip uitgenodigd.
Prenatale zorg
-
De verloskundige en de kraamzorg kijken tijdens de zwangerschap of alles goed gaat met jou. Soms zijn er vragen waarbij een jeugdverpleegkundige goed met je mee kan denken. Je kunt dan gebruik maken van een huisbezoek als je dat fijn vindt. De zorg van de verloskundige en kraamzorg gaat dan gewoon door. Op pagina huisbezoek zwangerschap lees je hier meer over en kan jij je aanmelden.
-
Zwangeren kunnen bij de Jeugdgezondheidszorg een afspraak maken voor de 22-wekenprik.
-
De Jeugdgezondheidzorg biedt met de programma's Voorzorg en Stevig ouderschap zwangeren en hun gezin ondersteuning aan. Daarnaast kunnen zwangeren en hun gezin gebruik maken van een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg.
Jeugdgezondheidszorg 0-4 jarigen
-
Jeugdverpleegkundigen en pedagogen van de Jeugdgezondheidszorg komen bij gezinnen thuis voor ondersteuning en onderzoeken. De screeners van het screenteam voeren in de thuissituatie bij pasgeborenen de hielprik en gehoortest uit. Lees meer hierover op de pagina 0-4 jaar.
-
Als een kind een maand oud is, nodigen we ouders voor de eerste keer uit op het consultatiebureau. Tot het kind 4 jaar is, volgen ongeveer veertien uitnodigingen voor een gezondheidsonderzoek. Dat stemmen we af op de situatie van het gezin. Ook bieden we in deze eerste vier jaar zes vaccinaties aan. De afspraken zijn op het consultatiebureau en worden op verzoek afgewisseld met (beeld)belcontacten.
Op het consultatiebureau volgen we de landelijke coronamaatregelen.
Jeugdgezondheidszorg 4-12 jarigen
-
- In schooljaar 2024-2025 ontvangen alle kinderen geboren in 2019 een uitnodiging.
- Het onderzoek wordt uitgevoerd door een doktersassistente. Tijdens het onderzoek doen we een ogentest, gehoortest en bekijken we de groei van het kind. Daarnaast nemen we de ingevulde vragenlijst met de ouders door. Bij sommige kinderen plannen we een vervolgafspraak bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
- Ouders vullen vooraf een digitale vragenlijst in.
- De screening voeren we uit op schoollocatie óf GGD-locatie.
-
- In schooljaar 2024-2025 ontvangen alle kinderen geboren in 2015 een uitnodiging.
- 9-jarigen worden uitgenodigd bij de jeugdverpleegkundige. Tijdens het onderzoek kijkt de jeugdverpleegkundige naar de gezondheid, ontwikkeling en groei van het kind.
- Ouders vullen samen met hun kind vooraf een digitale vragenlijst in.
- Gesprekken en onderzoeken voeren we uit op schoollocatie óf GGD-locatie.
Delen van informatie
Het JGZ-team werkt graag samen met andere professionals die dagelijks met baby's en kinderen werken, zoals bijvoorbeeld verloskundigen, kraamverzorgenden en pedagogisch medewerkers van de kinderopvang. Het uitwisselen van informatie over de ontwikkeling van kinderen en baby's kan belangrijk zijn voor gezond en veilig opgroeien en opvoeden.
Het JGZ-team is altijd te benaderen met vragen of zorgen over baby's en kinderen. Desgewenst nodigt het JGZ-team ouders en/of hun kinderen uit voor een gesprek of onderzoek. Bij al onze contacten houden we rekening met (privacy-) wetgeving. Neem bij vragen contact op met ons via 088 22 99 444 of het lokale JGZ-team in jouw werkgebied.