Ga naar de inhoud

Wat kunnen wij voor jouw gemeente betekenen?

Lees hier wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen. We werken al samen met alle gemeenten in Fryslân, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om gezondheid te integreren in verschillende domeinen. Lees verder om te ontdekken hoe wij kunnen bijdragen aan een gezondere leefomgeving voor iedereen in jouw gemeente.

Ga in gesprek met de adviseur uit jouw regio

Wil je graag advies over gezondheid in beleid van jouw gemeente? Duiding bij onderzoekscijfers of weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van gezondheidspreventie? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.

Esther van der Valk 
06 25 25 97 49 
e.vandervalk@ggdfryslan.nl 
Gemeente: Ameland, Dantumadiel, Schiermonnikoog, Smallingerland 

Karien Dijk 
088 22 99 819 
k.dijk@ggdfryslan.nl 
Gemeente: Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel

Nynke Wilbrink 
n.wilbrink@ggdfryslan.nl 
Gemeente: Leeuwarden, Harlingen, Waadhoeke, Terschelling, Vlieland
 

Mariëlle Bleeker 
088 22 99 179 
m.bleeker@ggdfryslan.nl 
Gemeente: Heerenveen, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Opsterland 

Miriam van Tunen 
06 42 51 39 69 
m.vantunen@ggdfryslan.nl 
Gemeente: De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân 

Wat doet GGD Fryslân?

GGD Fryslân is een advies- en uitvoeringsorganisatie van en voor alle Friese gemeenten. Wij werken lokaal waar het kan, zodat we dicht bij de inwoner en gemeente staan, en provinciaal waar het moet. 

Onze taken

De GGD levert informatie over gezondheid aan Friese inwoners, overheden en ketenpartners. Monitoring, signalering en advisering zijn gebaseerd op epidemiologisch en ander onderzoek, maar ook op kennis uit de eigen vakgebieden zoals infectieziektebestrijding, medische milieukunde en jeugdgezondheidszorg. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) ziet de kinderen regelmatig en volgt het kind tijdens het opgroeien (van -9 maand tot 18 jaar). Zij monitort groei en ontwikkeling, doet gezondheidsonderzoek en screent. De JGZ heeft een brede, integrale beoordeling van kinderen in de context van gezin en omgeving en kijkt naar het individuele kind en de gezondheidstoestand van alle kinderen.

Wij stimuleren Friese inwoners om gezond te blijven én gezonder te worden. Dit doen we door middel van gezondheidsbevordering op lokaal en provinciaal niveau. Onderdeel hiervan is preventie in de breedste zin van het woord, gericht op leefstijl, leefomgeving en opvoeding. Wij coördineren de Friese Preventieaanpak en werken met veel partners aan gelijke kansen op gezondheid voor alle inwoners van Fryslân. Daarnaast bieden we Friese inwoners, indien nodig, bescherming op het gebied van gezondheid. Dit doen we uiteraard met onze jeugdgezondheidszorg, maar ook met onze infectiebestrijding. Denk aan de bestrijding van het coronavirus, medische milieukunde en beroeps- en reizigersvaccinatie.

In het geval van persoonlijke of collectieve crisis, ondersteunen we inwoners, gemeenten en netwerkpartners bij het beperken van schade en het herstellen van de levenskwaliteit. Denk daarbij aan mensen met psychische problematiek, schulden- en/of verslavingsproblematiek. Omdat de problematiek in veel gevallen meervoudig is, is het van groot belang de zorg juist af te stemmen om verder leed en/of escalatie te voorkomen. Hiervoor zijn onder meer de meldpunten ‘zorgwekkend gedrag’ en ‘vervuiling en verwaarlozing’ ingericht.

Wij voeren inspecties uit en houden toezicht op de kwaliteit op het moment dat de volksgezondheid in het geding kan komen. Denk hierbij aan inspectie op kinderopvang en technische hygiënezorg. De GGD is hiermee een advies- en uitvoeringsorganisatie van en voor alle Friese gemeenten.  

De plaats van gezondheid in beleid

Gezondheid wordt door veel factoren beïnvloed, zoals de plek waar iemand geboren is, de fysieke en sociale omgeving, opleiding, en beschikbare middelen. Dit vormt het systeem waarin iemand leeft en dit systeem heeft een grote invloed op de kansen op een goede gezondheid. Gemeenten hebben de belangrijke taak om de gezondheid van hun inwoners te bevorderen en te beschermen. Hiervoor is samenwerking tussen verschillende domeinen nodig, omdat gezondheid een onlosmakelijk onderdeel is van alle activiteiten en voorzieningen die de gemeente aanbiedt. Denk aan voorzieningen op het gebied van ontmoeting, onderwijs, opvoeding, werk en inkomen, wonen, sport en bewegen, cultuur, openbare ruimte, economie, en veiligheid. 

GGD Fryslân kan vanuit haar kennis en advies een bijdrage leveren aan een integrale benadering van gezondheid. Met ervaren adviseurs, een sterk netwerk in alle Friese gemeenten en uitgebreide data en kennis over gezondheid, adviseert GGD Fryslân gemeenten over gezondheid in beleid en projectplannen. Daarnaast hebben we nauw contact met andere GGD'en, landelijke instituten en universiteiten. Zo brengen we actuele inzichten en kennis naar jouw gemeente. 

De verschillen in gezondheid tussen mensen met een hoge en lage sociaaleconomische status zijn groot. Mensen met een laag inkomen en lagere opleiding leven gemiddeld vijftien jaar minder in goede gezondheid dan mensen met een hbo- of universitaire opleiding en een hoog inkomen. Deze gezondheidsachterstanden nemen de laatste jaren toe. De GGD biedt ondersteuning bij het lokaal aanpakken van deze achterstanden. 

Gezondheid wordt vaak nog gezien als een individuele verantwoordelijkheid en een kwestie van gedrag. Kwetsbare inwoners hebben echter vaak te maken met ongunstige omstandigheden die ze zelf niet kunnen veranderen. Gemeenten kunnen hier wel invloed op uitoefenen. Het is belangrijk om in te zetten op achterliggende factoren die samenhangen met gezondheidsproblemen (leefomstandigheden, bestaanszekerheid, chronische stress, onderwijs, etc.) en niet te focussen op (individuele) leefstijlinterventies. Bij plannen op deze gebieden adviseert GGD Fryslân graag over de effecten op gezondheid en zorg.

De fysieke leefomgeving heeft veel invloed op de gezondheid van mensen. Deze omgeving bepaalt vaak ongemerkt wat we eten en drinken, hoe we bewegen, hoe we werken, welke sociale contacten we hebben, hoe gezond de lucht is die we inademen en meer. Wat speelt er in jouw gemeente? Wordt er bijvoorbeeld een nieuwe wijk gebouwd? Heeft een energieleverancier plannen om windmolens te plaatsen? Loopt er een snelweg langs een wijk? Wil een veehouder uitbreiden? Dit zijn stuk voor stuk complexe gemeentelijke vraagstukken, waarbij de verschillende belangen van de betrokkenen invloed hebben op de gezondheid van inwoners. Vraag GGD Fryslân om te adviseren over het verwerken van gezondheid in de besluiten. 

In de Bestuurscommissie Gezondheid zitten de wethouders gezondheid van de Friese gemeenten. Zij kiezen zelf een voorzitter. De Bestuurscommissie Gezondheid beslist over alle inhoudelijke zaken op het gebied van gezondheid die vallen binnen de deur van het Algemeen Bestuur. Meer lees je op de website van Veiligheidsregio Fryslân.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur.