Ga naar de inhoud

Toekenning ZonMw-subsidie voor twee Friese projecten

16 oktober 2018

Goed nieuws voor Friesland: ZonMw heeft subsidie toegekend aan twee Friese aanvragen binnen de oproep Maak ruimte voor gezondheid. Het gaat om de aanvragen GO! Noord-Nederland en Healthy Living Lab. Bij beide initiatieven zijn Friese gemeenten betrokken. In nog te vormen onderzoekconsortia zal begonnen worden met het opstellen van een kennisagenda. Op grond van de kennisagenda kunnen vervolgens projectvoorstellen worden ingediend.

Wat is de GO! Noord-Nederland

De GO! methode is door het RIVM ontwikkeld voor de stad Utrecht. De aanpak is erop gericht om maatregelen voor het milieu, de fysieke inrichting en sociale samenhang tegen elkaar af te wegen en te vertalen in integrale strategieën om de wijk te verbeteren. Tijdens dit onderzoeksproject wordt de GO! methode toegepast op nieuw terrein, namelijk in Noord Nederland. Er wordt de komende maanden een kennisagenda opgesteld gericht op landelijk gebied en kleine kernen: wat zijn daar risico’s, kansen en wensen voor meer gezondheid door ruimtelijke inrichting? Indien gehonoreerd, volgt er een tweede fase voor het onderzoeksproject GO! Noord Nederland waarin pilots in kleine kernen worden uitgevoerd op basis van de GO! methode in verschillende gemeenten. Een voorwaarde is dan wel dat gemeenten zich tijdens de eerste fase al verbinden aan het consortium. En dit kan nog! Fase één loopt van september 2018 tot september 2019. Fase twee start in september 2019 en duurt ongeveer twee jaar. Geïnteresseerd om deel te nemen of behoefte aan meer informatie? Wanda Reen is contactpersoon voor dit project.

Wat is Healthy Living Lab?

In een Healthy Living Lab (HLL) worden burgers, overheden, ontwerpers, wetenschappers en andere belanghebbenden uitgedaagd om door een ‘gezonde bril’ naar ruimtelijke (beleids)opgaven te kijken. Het lab stimuleert betrokkenen om kennis en ideeën over de relatie tussen gezondheid en leefomgeving te delen met elkaar. Verschillende aspecten van gezondheid, zoals sociaal, mentaal en fysiek en aspecten in de ruimtelijke omgeving worden verkend. Gaandeweg wordt daarbij nieuwe kennis gegenereerd. Belangrijk voor het laten slagen van inspanningen voor het bevorderen van gezondheid, vitaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving is de inbreng van zowel burgers als professionals. Daarmee ontstaat een integrale en interdisciplinaire blik op de opgave, waarbij ook aandacht is voor participatie en bestuurlijke aspecten. Vervolgens wordt deze kijk vertaald naar concrete oplossingen voor de specifieke casus. Ciska Hiemstra is contactpersoon voor dit project.