Ga naar de inhoud

GGD zet verzuimpreventie op de agenda bij de Thuiszitterstop

24 juli 2018

De ministeries van OCW en VWS organiseerden in het kader van het Thuiszitterspact op 4 juni jl. de Thuiszitterstop in Utrecht. Minister Slob (OCW) en minister De Jonge (VWS) bespraken de vorderingen rond het terugdringen van het aantal thuiszitters, nu jaarlijks 4000 jongeren. GGD Fryslân was uitgenodigd om preventie van thuiszitten en de aanpak van verzuim onder de aandacht te brengen bij diverse partijen.

De Thuiszitterstop is onderdeel van het Thuiszitterspact. Met het Thuiszitterspact hebben drie ministeries (OCW, VWS en Veiligheid en justitie), de PO raad, VO raad en VNG zich verbonden aan de ambitie dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszit zonder passend aanbod van onderwijs en/of zorg. De deelnemers aan de top stonden stil bij de vorderingen met betrekking tot de ambities. En ze wierpen een blik op de nabije toekomst: wat is nodig om in de komende twee jaar het thuiszitten verder te voorkomen en verder terug te dringen. De oproep, verwoord door GGD Fryslân en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, voor nog meer aandacht voor preventie van thuiszitten én schoolverzuim werd door de deelnemers omarmd.

Thuiszitten begint vaak met verzuim. Initiatieven om thuiszitten te voorkomen, zoals de Thuiszitterstafels en het Thuiszitterspact, zijn voornamelijk gericht op schoolverlaters van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. GGD Fryslân heeft samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) aandacht gevraagd voor een preventieve aanpak gericht op schoolverzuim. Een preventieve aanpak rond schoolverzuim begint al bij het begeleiden van (ziekte)verzuim in het primair onderwijs en voorschoolse voorzieningen. En daarin heeft de JGZ een wettelijke taak en verantwoordelijkheid.

GGD Fryslân werkt aan een duurzame samenwerking tussen het onderwijs, de leerling en/of ouders, en de leerplichtambtenaren in Friesland. Het is de ambitie om per 2020 duurzaam samen te werken aan een preventieve aanpak schoolverzuim. Elke school van primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal onderwijs voert dan een aanpak schoolverzuim uit, die zowel gericht is op de preventie van (nieuw) schoolverzuim als op de individuele begeleiding van leerlingen met schoolverzuim.