Tatoeëren, piercen en permanente make-up
Op deze pagina lees je meer over een vergunning of vrijstelling aanvragen voor tatoeëren, piercen en permanente make-up (PMU). Hygiënisch werken is belangrijk bij het zetten van tatoeages, piercings en permanente make-up. Zo beperk je de risico’s op infecties of besmettingen zoals hepatitis B, C of HIV. Op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl zie je welke studio’s een vergunning hebben en dus werken volgens de wettelijke hygiëneregels.Vergunning of vrijstelling aanvragen
Iedereen die tatoeëert, piercet of permanente make-up zet, heeft een vergunning nodig. Om een vergunning te krijgen moet de GGD een inspectie uitvoeren. Het aanvragen van een inspectie kan eenvoudig online. Hiervoor heb je wel jouw Kamer van Koophandel gegevens nodig.
Een aanvraag kan ook per post: GGD Fryslân, t.a.v. Team Toezicht, Postbus 612 8901 BK Leeuwarden
Hygiënerichtlijnen: Waar moet ik aan voldoen?
- Zorg dat je vóór het aanvragen van de vergunning en inspectie voldoet aan de eis van veilig werken (artikel 6 van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen; dit lees je hieronder bij de landelijke hygiënerichtlijnen).
- Download de landelijke hygiënerichtlijnen en kijk welke van toepassing zijn.
- Voer de werkzaamheden uit zoals deze in de richtlijnen omschreven staan.
- Controleer of je aan alle eisen voldoet aan de hand van de checklist; 'tatoeëren', 'piercen' en 'het aanbrengen van cosmetische tatoeage of permanente make-up'.
Wat doet GGD Fryslân?
GGD Fryslân inspecteert de onderneming op basis van de landelijke hygiënerichtlijnen opgesteld door het RIVM en geeft vergunningen af.
Daarnaast adviseert de GGD over de inrichting, apparatuur, werkwijze en schoonmaak.
Vergunning verlengen of wijzigen
De vergunning is drie jaar geldig. Tien weken voor het aflopen van de vergunning krijg je een herinneringsmail. Zorg ervoor dat je uiterlijk acht weken voor het beëindigen van je vergunning een nieuwe vergunning bij ons aanvraagt.
De nieuwe vergunning gaat in op de verloopdatum van de oude vergunning. Ben je te laat met de aanvraag? Dan verloopt je vergunning exact drie jaar na afgiftedatum. Je mag je werkzaamheden dan niet meer uitvoeren.
Heb je al een vergunning en ga je (intern) verhuizen? Of heb je nieuwe apparatuur of maak je gebruik van andere materialen? Dan kun je een verzoek tot wijziging aanvragen. Als je al een vergunning hebt voor tatoeëren, dan heb je een nieuwe vergunning nodig om te gaan piercen en andersom. Als je al een vergunning hebt voor tatoeëren, dan geldt die niet voor piercen en als je al een vergunning hebt voor piercen, geldt die niet voor tatoeëren.
Wanneer kan ik een vrijstelling aanvragen?
Wil je piercen en/of tatoeëren op tijdelijke, overdekte evenementen? Daarvoor kan je een vrijstelling van de vergunningplicht aanvragen. Vraag een vrijstelling ten minste 2 maanden van te voren aan. Voor deze vrijstelling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je krijgt alleen een vrijstelling als je aan alle eisen voldoet. Deze eisen lees je op het Meldingsformulier vrijstelling van de vergunningplicht van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen.
Aan een vrijstelling zijn kosten verbonden, deze lees je op onze pagina met kosten.
Heb je nog vragen?
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de afdeling Technische Hygiënezorg van GGD Fryslân.
Bereikbaar op werkdagen van 08.00-17.00 uur