Ga naar de inhoud

Sportbedrijf Drachten wint Rookvrije Generatie Award Fryslân 2024

12 juli 2024

GGD Fryslân heeft de winnaar van de Rookvrije Generatie Award 2024 bekendgemaakt: Sportbedrijf Drachten! Deze organisatie krijgt de award voor hun succesvolle en inspirerende initiatief, de Rookvrije Avond4Daagse. Dit evenement benadrukte het belang van een rookvrije omgeving voor kinderen en liet zien hoe je op een positieve manier een rookvrije norm neerzet.

Het doel van de Rookvrije Generatie Award

De Rookvrije Generatie Award Fryslân heeft als doel mensen en organisaties te belonen die bijdragen aan een rookvrije generatie. Akke Hofstee, betrokken projectleider bij GGD Fryslân vertelt: “Door mooie voorbeelden in het zonnetje te zetten, hopen we anderen te inspireren om ook bij te dragen aan een rookvrije samenleving.” De award is onderdeel van het programma Rookvrije Generatie Fryslân. Het uiteindelijke doel van dit programma is om kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en te voorkomen dat ze zelf beginnen met roken.”

Sportbedrijf Drachten: Een voorbeeld voor anderen

Sportbedrijf Drachten ontving de award voor hun Rookvrije Avond4Daagse. Tijdens dit evenement, van 27 tot en met 30 mei 2024, werd duidelijk gecommuniceerd dat roken niet welkom was. Dit werd op een positieve manier gedaan, met een boodschap dat rookvrij de norm is bij activiteiten waar kinderen bij betrokken zijn. Deze aanpak bleek effectief en inspireerde anderen om ook rookvrije evenementen te organiseren. "Zien roken, doet roken. Daarom vroegen wij ouders, leerkrachten en begeleiders om tijdens de Avond4Daagse rekening te houden met een rookvrije wandelomgeving," zegt Sportbedrijf Drachten. "We communiceerden dit op een positieve manier en dat bleek succesvol."

Ambassadeur voor de Rookvrije Generatie

Naast de hoofdprijs, werd ook een speciale prijs uitgereikt voor 'Ambassadeur voor de Rookvrije Generatie in Fryslân'. Deze eer ging naar Fysio Lemmer. Zij zijn actief bezig met het bevorderen van een gezonde gemeenschap en helpen mensen op een positieve manier te stoppen met roken. "Bij Fysio Lemmer brengen we mensen samen en inspireren we hen om samen te werken aan een rookvrije toekomst," zegt Bob Vermeeren van Fysio Lemmer. "Onze inloopgesprekken en initiatieven voor basisscholen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe wij bijdragen aan een gezonde mienskip."

De twee winnaars van de Rookvrije Generatie Award 2024