Ga naar de inhoud

Smeerbar voor publiek tijdens SKS Skûtsjesilen Lemmer

20 augustus 2024

Een ware ‘insmeerbar’ prijkte donderdag 15 augustus op het strand van Lemmer tijdens het SKS Skûtsjesilen. Wethouder Luciënne Boelsma vraagt hiermee aandacht voor het belang van gezond omgaan met blootstelling aan de zon. Weren, kleren, smeren is de boodschap voor het aanwezige publiek. Zij konden zich gratis insmeren bij het smeerteam van KWF Kankerbestrijding. De komende vier jaar werkt GGD Fryslân met KWF Kankerbestrijding en gemeente De Fryske Marren aan voorlichting om huidkanker te voorkomen.

“Uit recent onderzoek blijkt dat huidkanker het meest voorkomt in de kust- en merengebieden. Het is belangrijk te vertellen over de risico’s van overmatige blootstelling aan de zon. Bezoekers kunnen zich hier insmeren en krijgen voorlichting over zonbescherming”, aldus wethouder Boelsma van gemeente De Fryske Marren.

Aan de slag in drie Friese gemeenten

De smeerbar in Lemmer is onderdeel van een project in samenwerking met de gemeenten De Fryske Marren, Smallingerland en Súdwest-Fryslân. De komende vier jaar werkt GGD Fryslân in deze drie gemeenten aan huidkankerpreventie, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en met het Nationaal Huidfonds als inhoudelijk kennispartner. Scholen, kinderdagverblijven, sportverenigingen en zwemlocaties krijgen de kans om zonnebranddispensers te plaatsen. Voorlichting over zonbescherming is onderdeel van het project en de genoemde locaties zorgen ervoor dat dit thema jaarlijks terugkomt. Op verschillende Friese evenementen worden smeerteams van KWF ingezet.

Zon belangrijkste veroorzaker van huidkanker

Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het betreft bijna de helft van alle kankerdiagnoses bij elkaar. In de IKNL-kankeratlas (Integraal Kankercentrum Nederland) is te zien dat huidkanker het meeste voorkomt in kustgebieden, ook in Fryslân. Zongedrag en huidverbrandingen hebben grote invloed op de ontwikkeling van huidkanker. Daarom is het belangrijk dat mensen gezond omgaan met blootstelling aan de zon en huidverbrandingen voorkomen.

Jong geleerd is oud gedaan! Een groot deel van de beschadiging van de huid door de zon gebeurt tijdens de kindertijd. Het is bewezen dat volwassenen die tijdens hun jeugd vijf keer ernstig verbrand zijn geweest, een hoger risico hebben op huidkanker. Met het KWF-project richt de GGD zich dan ook voornamelijk op de bewustwording van gezond zongedrag bij (jonge) kinderen en hun ouders.

Weren, Kleren, Smeren

Gelukkig zijn er drie eenvoudige maatregelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. De schaduw opzoeken, bedekkende kleding dragen en de onbedekte huid insmeren met zonnebrandcrème (factor 30+ met UV-A-filter). Toch is het toepassen van deze maatregelen nog lang niet vanzelfsprekend. Er is dus actie nodig!

Verklein je risico op huidkanker: weren, kleren, smeren!

Weren betekent: zoek de schaduw op! Bij zonkracht 3 of hoger blijf je zoveel mogelijk uit de volle zon als je naar buiten gaat. Zoek een plekje in de schaduw van een gebouw, boom, luifel of parasol.

Kleren betekent: draag bedekkende kleding, hoed en zonnebril. Kleding beschermt je huid tegen schadelijke uv-straling. Dus draag een shirt met lange mouwen, hoed en zonnebril als je naar buiten gaat. Wil je het nog beter doen? Draag dan uv-werende kleding.

Smeren betekent: smeer je in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 mét uv-A filter. Breng een half uur voor je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan en herhaal dit elke 2 uur en na het zwemmen, sporten of afdrogen. Denk vooral aan de huid die niet in de schaduw is of bedekt wordt door kleding.