RIVM adviseert: eet geen eieren van particuliere kippenhouders
In heel Nederland kunnen eieren van particulieren veel PFAS bevatten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op 60 verschillende locaties. Het RIVM adviseert daarom geen eieren te eten van kippen die als hobby worden gehouden. Bijvoorbeeld in de achtertuin, moestuin of dierenweide.
Waarom deze eieren laten staan?
In Nederland krijgen we PFAS binnen via voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via eieren van particulieren binnenkrijgen komt daar nog bovenop. Door geen eieren van particuliere aanbieders te eten, kun je een veel hogere PFAS-inname voorkomen. Commerciële eieren uit een winkel of van de markt bevatten veel minder PFAS. De brancheorganisaties en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) testen deze eieren regelmatig.
Vorig jaar mei bleek al dat de eieren van hobbykippen in Zuid-Holland-Zuid te veel PFAS bevatten. In februari en maart van datzelfde jaar kregen omwonenden van de Jelsumerfeart bij Leeuwarden van GGD Fryslân het advies om geen eieren meer te eten van kippen uit deze omgeving.
Hoe het RIVM- advies tot stand kwam
Het RIVM berekende tijdens dit landelijke onderzoek voor 60 locaties in Nederland hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren. Deze hoeveelheden vergeleek het RIVM met de hoeveelheden PFAS die iemand maximaal binnen mag krijgen. Op veel locaties krijgen mensen al bij minder dan 1 ei per week meer PFAS binnen dan goed is voor hun gezondheid. Aan de buitenkant van een ei kun je niet zien hoeveel PFAS erin zit. Daarom geeft het RIVM het algemene advies om geen particuliere eieren te eten.
Waarom doet RIVM hier onderzoek naar?
RIVM doet dit onderzoek om meer te weten te komen over hoe PFAS zich verspreidt en hoe wij het binnenkrijgen. Als we hierover meer weten, kunnen we de gezondheid van mensen beter beschermen.
Wat doet GGD Fryslân aan het PFAS-probleem?
Op de afdeling Milieu en Gezondheid van GGD Fryslân werken adviseurs en artsen die veel weten van het milieu, schadelijke stoffen en het effect op mensen. Zij adviseren gemeentes en inwoners die worden geconfronteerd met hoge PFAS-waarden in hun omgeving. Bijvoorbeeld hoe je kunt voorkomen dat je te veel PFAS binnenkrijgt. Ook werken zij mee aan oplossingen om de verspreiding van PFAS in te dammen.
Vragen over PFAS en je gezondheid?
Voor vragen over PFAS en gezondheid kan je terecht bij GGD Fryslân. Stuur je vraag naar mmk@ggdfryslan.nl of bel naar 088 22 99 222 (op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur bereikbaar).
Meer informatie
Op de gezamenlijke website van alle GGD’en in Nederland vind je achtergrondinformatie over het onderzoek.