Ga naar de inhoud

PrEP-zorg: dit is er veranderd

01 augustus 2024

Gebruik jij PrEP en krijg je zorg en de medicijnen bij de GGD? Op 1 augustus 2024 is deze zorg veranderd. GGD verstrekt geen PrEP-medicijnen meer en schrijft alleen nog een recept uit. Hiermee ga je naar een apotheek. Ook worden de pillen duurder.

PrEP-zorg en PrEP-medicijnen voorkomen een hiv-infectie en je kunt bij de GGD terecht als je meer risico loopt op hiv. Bijvoorbeeld als je een jongere bent, een man die seks heeft met mannen of als je een transpersoon bent.

GGD verschaft zelf geen PrEP-pillen meer

Eerder hadden wij de PrEP-medicijnen op de plank liggen en konden wij deze rechtstreeks aan onze patiënten verstrekken. Dat doen we niet meer. Je krijgt nu een recept van de GGD.  Hiermee kun je zelf de medicatie bij een apotheek van jouw keuze halen. Er zijn mogelijkheden om dat zo anoniem als mogelijk te doen. Je kunt bijvoorbeeld de medicijnen laten afleveren in een afhaalkluis.

De kosten van de pillen nemen toe

Wat ook is veranderd, is de prijs van de medicatie. Omdat de  subsidie van de rijksoverheid hiervoor stopt, gaat de prijs omhoog. Waar de pillen voor 1 augustus een vaste prijs hadden van 0,25 eurocent per pil, variëren de prijzen nu van 1 euro tot ongeveer 2,50 euro per pil. Dat komt omdat de tijdelijke subsidie is gestopt.

Ervaren  en stabiele PrEP gebruikers gaan naar de huisarts of een online aanbieder.

Het is de bedoeling dat meer groepen die risico lopen, gebruik kunnen maken van PrEP-zorg. Om ruimte te maken voor startende PrEP-gebruikers begeleiden we ervaren PrEP-gebruikers door naar een andere zorgaanbieder.

Meer informatie over PrEP en seksualiteit

Voor mannen die seks hebben met mannen, bekijk onze pagina over seks tussen mannen voor meer informatie over PrEP en seksualiteit.

Voor iedereen die meer wil weten over PrEP en seksualiteit, bekijk onze pagina met veelgestelde vragen.