Nieuw testbeleid voor chlamydia vanaf 1 januari 2025
Vanaf januari 2025 verandert het testbeleid voor chlamydia. Als je geen klachten hebt, kun je geen chlamydiatest meer laten doen. Zo voorkomen we onnodige behandelingen met antibiotica en verkleinen we het risico dat antibiotica hun werking verliezen. Voorkomen van een soa is altijd beter dan genezen: gebruik een condoom.
Geen klachten, geen risico
- Chlamydia gaat meestal vanzelf over en heeft bij mensen zonder klachten geen schadelijke gevolgen. Let op: dit geldt dus alleen voor chlamydia.
- Nieuw onderzoek laat zien dat chlamydia zonder klachten vrijwel nooit leidt tot verminderde vruchtbaarheid.
- Wanneer moet je wél een chlamydiatest doen?
- Als je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je pijn hebt bij het plassen of ongewone afscheiding hebt.
- Als je partner chlamydia heeft en daarvoor medicijnen krijgt.
Veranderd beleid waarschuwen partner
Vanaf 1 januari 2025 hoef je alleen je vaste sekspartner(s) te informeren als je chlamydia hebt.
Wat is LGV?
LGV is een zeldzamere variant van chlamydia, veroorzaakt door een ander type bacterie. Deze infectie zit vaak dieper in het lichaam en komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Bel 0900 736 73 66. We zijn bereikbaar maandag tot en met vrijdag, 10.00-13.00 uur en 13.45-16.30 uur. Het is niet mogelijk om online of via WhatsApp contact op te nemen.
Meer informatie
Lees meer over de veranderingen in het chlamydia testbeleid in het nieuwsbericht van SOA AIDS Nederland of op website van Sense.info
Lees meer over soa-testen op onze pagina over testen. Samen zorgen we voor een veilige en verantwoorde aanpak van chlamydia!