Ga naar de inhoud

Mazelen vastgesteld in Fryslân: GGD Fryslân werkt aan het voorkomen van verspreiding

24 januari 2025

Er is mazelen vastgesteld bij een volwassene en een kind uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Er is een kleine kans op besmetting van andere personen in de gemeenten Súdwest-Fryslân en Heerenveen.

Bij de volwassene werd bij onderzoek mazelen vastgesteld. Uit het bron- en contactonderzoek door GGD Fryslân is gebleken dat ook een kind hoogstwaarschijnlijk besmet is met mazelen. Het kind, een direct contact van de besmette persoon uit de gemeente Sudwest-Fryslân, is in de besmettelijke periode niet in contact geweest met anderen. Het kind heeft klachten die passen bij mazelen, waardoor besmetting aannemelijk is.

Wat doet GGD Fryslân? 

Als iemand mazelen heeft, doet de GGD onderzoek. Mensen die in contact zijn geweest met de zieke, krijgen uitleg over mazelen. Ze krijgen ook tips om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. De patiënt krijgt uitleg over hoe anderen niet ziek te maken. Vaak vragen we de patiënt en onbeschermde mensen in de omgeving (huisgenoten) om thuis te blijven. Dit is totdat zeker is dat ze niemand meer kunnen besmetten. Soms krijgen ze een vaccinatie om de ziekte te voorkomen. De GGD heeft huisartsen in Fryslân gevraagd om extra goed op te letten op mazelen.  

Klachten? Eerst bellen! 

Mensen die contact hebben gehad met iemand met mazelen, moeten bij klachten eerst bellen voordat ze naar de huisarts of het ziekenhuis gaan. Zo kunnen artsen maatregelen nemen om andere patiënten en medewerkers te beschermen. Het is bijvoorbeeld niet wenselijk dat iemand met mazelen in een volle wachtkamer zit. 

Wat is mazelen? 

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling met hoge koorts, je niet lekker voelen, niezen en hoesten. Na 3 tot 7 dagen komen er vlekjes op de huid. Deze vlekjes beginnen achter de oren en verspreiden zich over het hele lichaam. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt kleine witte vlekjes in de mond. Mensen met mazelen hebben vaak ook rode ontstoken ogen. 

Hoe krijg je mazelen? 

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De ziekte is heel besmettelijk.  

Mensen kunnen elkaar al besmetten vanaf 4 dagen vóórdat de vlekjes beginnen. Ze blijven besmettelijk tot en met 4 dagen nadat de vlekjes verschenen. 

Risico’s van mazelen 

Soms worden mensen ernstiger ziek van mazelen. Vooral ongevaccineerde jonge kinderen, ongevaccineerde zwangeren en mensen met een afweerstoornis lopen het risico ernstiger ziek te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een longontsteking of hersenontsteking krijgen. 

Omdat minder mensen zich laten vaccineren en door reizen naar landen waar mazelen vaker voorkomt, is er meer kans op verspreiding. 

Mazelen voorkomen 

Mensen die de BMR-vaccinatie hebben gehad of al eerder mazelen hebben gehad, zijn goed beschermd. 

In Nederland krijgen kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma twee keer een vaccinatie tegen mazelen met het BMR-vaccin. Dit vaccin beschermt ook tegen de bof en rodehond. De eerste prik is als ze 14 maanden oud zijn. De tweede prik werd tot voor kort gegeven op 9-jarige leeftijd. Sinds 1 januari 2025 is dit vervroegd naar (bijna) 3 jaar. Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma vind je in het vaccinatieschema vanaf 2025 per geboortejaar op de website van het RIVM

De GGD adviseert om kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma te laten vaccineren. Kinderen ouder dan 14 maanden die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen dit alsnog doen. Ouders kunnen hiervoor contact opnemen met het eigen consultatiebureau. In uitzonderlijke gevallen, op het moment dat een jong kind (onder de 14 maanden) in contact is geweest met iemand met mazelen, kan soms eerder gevaccineerd worden.  

Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen over mazelen over de BMR-vaccinatie op de website van het RIVM.

Ga naar: Veelgestelde vragen over mazelen

 

 

De GGD is op zaterdag 25 januari bereikbaar van 10.00 tot 16.00 via 088 22 99 222.