Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op jouw vraag. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Vind direct antwoord op jouw vraag over:

Wijziging in HPV-vaccinatie

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat vrouwen die maar twee vaccinaties hebben gehad ook na ruim 10 jaar nog goed beschermd zijn tegen een HPV-infectie. Daarom is ook in Nederland het vaccinatieschema voor HPV aangepast. Dat betekent dat als je 15 jaar of ouder bent je twee HPV-vaccinaties krijgt, met 6 maanden ertussen.

 

Nee, dat is niet erg. Je bent goed beschermt tegen HPV. Voordat een vaccin gebruikt mag worden, wordt de veiligheid van het vaccin uitgebreid getest. Dit vaccin is uitgebreid getest onder meisjes die drie vaccinaties kregen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat drie vaccinaties veilig is en geen blijvende bijwerkingen geeft.

 

Nu uit onderzoek is gebleken dat twee vaccinaties voldoende zijn om je lange tijd goed te beschermen tegen een HPV-infectie, is het vaccinatieschema aangepast. Via het Rijksvaccinatieprogramma kun je kosteloos twee vaccinaties krijgen. 

Als je een immuunsysteem hebt dat minder goed werkt, heb je misschien wel drie vaccinaties nodig. Bespreek dat met jouw arts of medisch specialist. 

 

Op je vaccinatiebewijs kun je controleren of je twee vaccinaties tegen HPV hebt gehad. 

Voor een goede en langdurige bescherming moet er minimaal vijf maanden tussen de eerste en de tweede vaccinatie zitten. Als je zeker weet, dat je al twee vaccinaties hebt gehad met minstens vijf maanden ertussen, kun je de uitnodiging voor de derde vaccinatie weggooien.

Heb je twee vaccinaties gehad, maar zat er minder dan vijf maanden tussen de eerste en de tweede vaccinatie? Dan is het belangrijk om alsnog een derde vaccinatie te gaan halen. Deze derde vaccinatie moet minimaal vier maanden na de tweede vaccinatie gegeven worden.

Als je twijfelt kan je contact opnemen met de jeugdgezondheidsorganisatie waar je ook de eerste twee vaccinaties hebt gekregen. 

 

Op je vaccinatiebewijs kun je controleren hoeveel vaccinaties tegen HPV je hebt gehad. Heb je je vaccinatiebewijs niet meer, dan kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg waar je een eerdere HPV-vaccinatie gehad hebt.

 

Twee HPV-vaccinaties geven een goede bescherming als er minimaal vijf maanden tussen de eerste en tweede vaccinatie zit. Heb je dit voorjaar kort na elkaar twee vaccinaties gehad, dan heb je toch een derde vaccinatie nodig. Heb je in dit voorjaar maar één HPV-vaccinatie gehad, dan kun je dit najaar de tweede halen en ben je daarna goed beschermd tegen HPV.

 

Dit voorjaar was nog niet bekend dat het vaccinatieschema voor HPV aangepast zou worden, daarom hebben veel jongeren kort na elkaar de eerste twee van drie vaccinaties gehad.

 

Je hoeft niks te doen. Je krijgt automatisch weer een uitnodiging voor een tweede prik.

Kijk voor meer informatie op de pagina over:

Uitnodiging

Op de pagina jaarlijkse vaccinaties staat een overzicht van wanneer en waar we deze prik overal geven. Je kunt een andere dag en plaats kiezen en gewoon komen. Je hoeft dit niet aan ons door te geven.  

Ja hoor, dat is geen probleem. Geef het wel even door aan de medewerker bij de ingang zodra je er bent. 

Ja, dit kan. Geef het wel even door bij de medewerker bij de ingang zodra je binnenkomt. Je kind krijgt dan beide prikken. 

Meld dit even bij de informatiebalie zodra je er bent en we lossen het op.

Dit is geen probleem. Neem dan wel de oproepkaart(en) en de uitnodigingsbrief mee. En anders even overleggen bij de informatiebalie zodra je binnenkomt.  

Op de pagina jaarlijkse vaccinaties staat een overzicht van wanneer en waar we deze prik overal geven.

Kijk voor meer informatie op de pagina over:

Vaccinatie

Dit bewijs zat bij het groeiboekje toen je nog op het consultatiebureau kwam. Als je het vaccinatiebewijs kwijt bent, is dat niet erg. Wil je in dat geval je paspoort of identiteitsbewijs meenemen? Na je vaccinatie, krijg je van ons een bewijs mee.  

Jazeker. We hebben daar een speciale ruimte voor. Onze medewerker stelt jouw kind op zijn gemak en neemt rustig de tijd om de vaccinatie te geven

Daarnaast kan het krijgen van een prik erg spannend zijn voor je kind. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk hierop voorbereiden. Ook tijdens en na de prik wil je graag helpen en steunen. Wij geven je een aantal tips hoe je dit kan doen. De tips kun je vinden op de pagina Voorbereiden op een prik.

Dan mag je ons vooraf gerust bellen. Ook is er een arts aanwezig in het gebouw waar je kind de prik krijgt. Hij of zij geeft ook graag antwoord op je vragen. 

Kijk voor meer informatie op de pagina over:

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden