Mijn kind wordt gepest
Als een kind echt regelmatig gepest wordt dan is dat heel moeilijk voor hem of haar. Ook als ouders is het heel pijnlijk om mee te maken dat je kind wordt gepest. Hoe ga je daar als ouder mee om?Op deze pagina lees je informatie over:
Online en offline pesten
Pesten komt het meest voor bij kinderen tussen de 8 en 11 jaar. Deze kinderen zijn vaak al onzeker. Ze zijn angstiger, gevoeliger, stiller en gaan minder makkelijk met andere kinderen om. Dat zorgt ervoor dat ze moeilijker voor zichzelf opkomen.
Pesten gebeurt online en offline en op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: uitlachen, grapjes uithalen, gemene berichtjes via Snapchat, slaan, negeren, uitschelden (op bijvoorbeeld school of Facebook), steeds kritiek geven, spullen afpakken of vernielen, dreigen met het online verspreiden van persoonlijke foto’s en bang maken. Online pesten komt steeds vaker voor. Dit is net zo erg als offline pesten.
Signalen herkennen bij je kind
Als je kind wordt gepest, schaamt hij of zich er waarschijnlijk voor. Daarom vertelt je kind het niet snel. Toch kun je aan signalen herkennen dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld, je kind:
- zit niet lekker in zijn of haar vel.
- vindt school minder leuk.
- presteert minder op school.
- is bang of somber.
- heeft vaker hoofdpijn, buikpijn of minder zin in eten.
- slaapt minder goed.
- krijgt minder zelfvertrouwen.
Wat kun je doen?
Zodra je weet dat je kind gepest wordt, schrik je daarvan. Je kunt je kwaad en machteloos voelen. Ga met je kind praten. Moedig je kind aan te vertellen wat er aan de hand is. Hoe vaak wordt hij gepest? En hoe reageert hij er zelf op? Zorg dat je kind zich begrepen voelt. Zeg dat je het samen op wilt lossen. Leg uit waarom sommige kinderen andere kinderen pesten. Dat doen ze omdat ze zelf bang zijn, populairder willen zijn of hun zin willen hebben.
Praat met school. Praat met de leerkracht van je kind of met de leiding van school. Probeer samen met je kind oplossingen te bedenken en bespreek deze met school. Heeft de school ondersteuning nodig bij de aanpak van pesten? Op de pagina voor scholen staat meer informatie.
Zorg ervoor dat je kind beter voor zichzelf opkomt (weerbaarheid). Soms is het nodig dat je kind extra hulp nodig heeft om weerbaar te worden. Je kunt daar als ouder zelf aan werken door complimentjes te geven en je kind te vertellen waar hij of zij goed in is. Een weerbaarheidstraining of cursus zelfverdediging kan je kind ook helpen weerbaarder te worden.