Ga naar de inhoud

Logopedie

Taal begrijpen en praten is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het helpt bij contact maken, gevoelens uiten, vriendjes maken en leren op school. Bij de meeste kinderen gaat het begrijpen van taal en het leren praten vanzelf. Soms is hier hulp bij nodig. De logopedisten van GGD Fryslân geven advies, begeleiding en praktische tips die passen bij jouw situatie. Op deze pagina lees je wat we voor je kunnen betekenen.

Een goede taal- en spraakontwikkeling is belangrijk

Baby’s luisteren in de baarmoeder al naar taal. Ze oefenen dan al met de spieren die later nodig zijn om te kunnen praten. De beste leeftijd om een taal te leren, ligt tussen de 0 en 6 jaar. Het is belangrijk dat die eerste ontwikkeling van de taal goed verloopt. Een goede taal- en spraakontwikkeling helpt kinderen bij het uiten van gevoelens, het verwoorden van gedachten en bij het maken van vriendjes. Daarnaast hebben kinderen deze basis nodig om te kunnen leren lezen en schrijven op school.

Wat doet GGD Fryslân?

Wij bieden verschillende vormen van hulp aan, zoals logopedisch spreekuur, huisbezoek en logopedische screening op kinderopvang, voorschool en basisschool.

Wil je dat onze logopedist met je meekijkt en luistert? Neem dan contact op met je consultatiebureau om dit te bespreken. 

Ondersteuning

De jeugdarts of verpleegkundige verwijst naar het spreekuur als een probleem op het gebied van spraaktaal is gevonden. Tijdens het spreekuur observeert de logopedist de spraak-taalontwikkeling van je  kind. Er wordt informatie en advies gegeven. Soms wordt er een voorstel voor een vervolgtraject gedaan.

Op verzoek komt een logopedist bij je thuis en kijkt mee naar het contact tussen jou en je kind, hoe je als ouder communiceert met je kind en de spraaktaal stimuleert. Daaruit volgt een advies.

Op de kinderopvang, voorscholen en basisscholen brengen kinderen veel tijd door. Daarom wordt er daar ook goed gelet op de taal- en spraakontwikkeling. De begeleider of leerkracht kan aangeven dat er zorgen zijn. Als u zelf zorgen hebt, kunt u dat ook aangeven. De screening vindt alleen plaats als u als ouder toestemming heeft gegeven.

De logopedist komt langs op de kinderopvang, voorschool of basisschool om een logopedische screening bij je kind uit te voeren. Tijdens de screening controleert de logopedist de spraak van je kind. De logopedist kijkt ook naar het gebruik van taal, de manier van praten, de stem en adem en onderzoekt eventueel het gehoor, de kauw- en slikfunctie.

Wat je zelf kunt doen

Als ouder heb je veel invloed op de taalontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld door samen te praten, te spelen en liedjes te zingen. Hoe meer taal je kind hoort, hoe beter. Dagelijks voorlezen is ook een goede manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren. Het is gezellig en kinderen leren er veel van. Je kunt voorlezen uit een boek of zelf een verhaal vertellen. Door je kind plaatjes te laten zien, maak je het verhaal beeldender. Je kunt je kind ook vragen om het verhaal na te vertellen.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen of een e-mail sturen.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 16.00 uur

Bekijk de contactmogelijkheden