Je baby inbakeren
Blijft je baby veel huilen of lukt het je baby niet om zelf rustig te slapen? Heb je geprobeerd dit te veranderen met rust, regelmaat en voorspelbaarheid, maar helpt dit niet genoeg? In dat geval kun je je baby ook inbakeren. Als het goed is, heb je dit besproken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Als dat niet zo is, is het belangrijk om dat nog te doen. Op deze pagina staat alle informatie over inbakeren voor je op een rij.Op deze pagina lees je informatie over:
Laat je baby eerst onderzoeken
Voordat je begint met inbakeren, is het belangrijk dat een jeugdarts van het consultatiebureau of een kinderarts je baby onderzoekt. Meestal huilt je baby niet door een lichamelijke oorzaak, maar het is goed om dat voor de zekerheid te laten controleren. Ook kijkt de arts dan gelijk of er redenen zijn om jouw baby niet in te bakeren.
Inbakeren combineer je altijd met rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Begin met inbakeren als je enkele dagen achter elkaar thuis bent. De eigen vertrouwde omgeving bieden jou en je baby de meeste veiligheid en rust om te wennen.
Hoe je veilig inbakert
bij inbakeren wikkel je de baby in een doek om meer rust te geven. Inbakeren werkt pas als je het bij alle slaapjes doet. Wij adviseren je om je baby in te bakeren met de speciale en veilige inbakerdoeken of inbakerslaapzakken van de merken Pacco of Boelie Originals. Voordat je begint met inbakeren, laat onze jeugdverpleegkundige je zien hoe je dat veilig doet. Ook vertelt ze jou dat je op de volgende punten moet letten:
- De doeken mogen niet te los of te strak zitten. Jouw baby moet de benen nog kunnen bewegen: optrekken en spreiden (de kikkerstand).
- De inbakerdoeken moet goed rondom de benen zitten. Sluit de doek onder de voeten af.
- De armpjes van je baby moeten stevig langs het lichaam worden ingepakt. Je bakert je baby tot en met de schouders in zodat je baby de armpjes niet aan de bovenkant kan bevrijden.
- Het hoofdje van je baby mag niet bedekt zijn.
- Verwijder de doeken.
- Stop met inbakeren als je baby zich kan omrollen.
- Bouw het inbakeren af als je kind 4 maanden is, stop met 6 maanden.
Kinderopvangorganisaties gebruiken vaak alleen de speciale en veilige inbakerdoeken die wij adviseren. Deze moet je meestal zelf kopen. Het boek ‘Inbakeren brengt rust’ van Ria Blom geeft goede informatie over inbakeren.
Wanneer niet inbakeren
Inbakeren kan vanaf 1 week oud. Niet voor alle baby’s is inbakeren goed. Bijvoorbeeld als je baby:
- ziek is of koorts heeft.
- in de afgelopen 24 uur een vaccinatie heeft gehad.
- een ernstige luchtweginfectie heeft.
- ouder is dan 6 maanden.
- zelf begint te draaien.
- heupdysplasie heeft of heeft gehad. Of bij heupdysplasie in de familie.
- in een stuit heeft gelegen in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.
- een scoliose heeft.
Inbakeren zonder professionele uitleg raden wij sterk af.
Resultaat van inbakeren
Inbakeren werkt - naast rust, regelmaat en voorspelbaarheid - het beste bij baby’s tussen de 1 en 7 weken oud. Het eerste resultaat van inbakeren laat zich ongeveer na 2 tot 3 dagen zien. Je baby gaat minder huilen en slaapt rustiger. Inbakeren kost tijd. Daarom adviseren wij om je baby ongeveer zes weken lang bij elk slaapje in te bakeren. Jouw baby heeft dan de tijd om te wennen aan de regelmaat van het inbakeren. Als je te snel stopt, kan het zo zijn dat je geen resultaat bereikt. Ervaring leert dat baby’s gemiddeld ongeveer drie maanden worden ingebakerd. Ongeveer 8 weken na de start kan het inbakeren worden afgebouwd.
Als je baby na 3 dagen inbakeren bij ieder slaapje niet minder huilt maar zelfs meer en daardoor nog minder slaapt, moet je ermee stoppen. Blijf wel aandacht houden voor rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Als je na een tijdje geen verbetering ziet, adviseren we je snel een afspraak te maken bij onze jeugdarts.
Bij baby’s tussen de 8 en 13 weken oud geeft rust, regelmaat en voorspelbaarheid het meeste resultaat. Als dit niet voldoende werkt, kunnen deze baby’s ook ingebakerd worden. Vraag advies aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw consultatiebureau.