Mijn baby huilt veel
Alle gezonde baby’s huilen, maar misschien huilt jouw baby wel heel veel en weet je niet meer wat je moet doen. Wees gerust, je kunt je baby helpen. Door bijvoorbeeld te beginnen met een vast patroon van rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Als dat niet genoeg helpt, zijn er nog wel andere manieren om je baby te helpen. Wacht daarom niet en neem, als je dat nog niet hebt gedaan, contact met ons op. Wij helpen je graag. Op deze pagina kun je al veel handige informatie (terug)lezen.Op deze pagina lees je informatie over:
Huilt jouw baby veel
Of jouw baby veel huilt, dat bepaal jij als ouder. Jouw ervaring is hierbij het belangrijkst. Jouw gevoel over het huilen of het veel is, telt het zwaarst voor ons. Het is goed om te weten dat je je niet direct zorgen hoeft te maken. Alle baby’s huilen, dat is normaal. Baby's huilen om veel verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze moe of gespannen zijn door te veel lawaai, activiteiten of veranderingen. Of omdat ze honger hebben, zich niet lekker voelen of omdat ze gewoon bij je willen zijn. Want huilen is voor baby's een manier om te communiceren. Maak jij je zorgen en denk je dat er misschien iets aan de hand is met je baby? Bel ons dan, wij helpen je graag.
Misschien helpt het je om te weten hoeveel een baby op een bepaalde leeftijd gemiddeld huilt. In de eerste vier weken na de geboorte kan jouw baby wel 1 tot 1,5 uur per dag huilen. Dat kan daarna zelfs oplopen naar 2 uur met een piek van 2,5 uur per dag als je baby zes weken oud is. Na acht weken kan het huilen weer wat gaan afnemen van 2 naar 1 uur per dag. Zodra je baby ouder wordt, leert hij of zij ook meer manieren om te 'praten'. Je baby gaat dan meestal minder huilen.
Wat het met je doet als ouder
Een baby die veel huilt, is voor veel ouders moeilijk. Het vele huilen kan je wanhopig maken. Je kunt het simpelweg niet negeren, het doet iets met je. Je wilt niet dat je baby huilt. Je wilt weten wat er aan de hand is en je baby helpen. Als dat niet lukt, geeft dat een rotgevoel. Maar stress bij jou zorgt ook voor stress bij je baby. Wij zijn er voor jou en je baby. Neem gerust contact met ons op.
Wat doet GGD Fryslân?
Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen werken samen met de kinderartsen van de ziekenhuizen in de begeleiding van ouders met een baby die veel huilt.
Wij willen ouders zo goed mogelijk helpen. Bij onze adviezen gaan we uit van de landelijke richtlijnen en wetenschappelijke kennis over baby's die veel huilen.
Wat je kunt doen
-
Als jouw baby veel huilt, wil je snappen waarom en je wilt je baby helpen. Misschien denk je dat er iets aan de hand is. Dat is vaak niet zo. Er is veel onderzoek gedaan naar baby’s die veel huilen. Daarom weten we dat 95% van baby’s die veel huilen gezonde baby’s zijn en geen medisch probleem hebben.
Gelukkig zijn er manieren om je baby te helpen. Wij helpen je graag zoeken naar de beste aanpak voor je baby en jullie als ouders. Vraag ons advies. Wij helpen je graag. We onderzoeken je baby en kijken samen hoe we jullie kunnen helpen. Je vindt de contactgegevens onderaan deze pagina.
-
Als jouw baby veel huilt, heeft jouw baby als eerste rust, regelmaat en voorspelbaarheid nodig. Hier heeft jouw baby tijd voor nodig. Je hebt een vast patroon nodig. Die herkennen baby’s namelijk snel en dat geeft rust, regelmaat en voorspelbaarheid. De kans is groot dat je baby dan minder gaat huilen.
Contact met je baby (hechting)
Een baby die veel huilt, is voor veel ouders moeilijk. Het vele huilen kan je irriteren en wanhopig maken. Je kunt het simpelweg niet negeren, het doet iets met je. Je wilt niet dat je baby huilt. Je wilt weten wat er aan de hand is en je baby helpen. Als dat niet lukt, geeft dat een rotgevoel. Maar stress bij jou zorgt ook voor stress bij je baby. Wij zijn er voor jou en je baby.