Last van hoofdluis?
Hoofdluis: een heel vervelend klein beestje, dat voor flink wat jeuk op je hoofd kan zorgen. Veel ouders en kinderen schamen zich als ze luizen hebben, maar dat is niet nodig. Iedereen kan hoofdluis krijgen, of je nu schoon haar hebt of niet. Hoofdluis kan zich snel verspreiden omdat je niet altijd direct door hebt dat je ze hebt. Niet iedereen controleert regelmatig en niet iedereen heeft jeuk.Hoe krijgt je kind hoofdluis?
Je kind kan hoofdluis krijgen van iemand anders die al hoofdluis heeft. Luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Bijvoorbeeld als kinderen met hun hoofden tegen elkaar spelen of een selfie maken. Hoofdluis krijg je niet via beddengoed, knuffels of kleding.
Hoe ontdek je hoofdluis?
Hoofdluis ontdek je vaak omdat je kind jeuk heeft. Maar niet ieder kind heeft jeuk. Soms krijgt je kind pas jeuk als hij of zij al veel luizen heeft. Je kunt hoofdluis ook ontdekken door goed tussen de haren van je kind te kijken. Als het goed is kun je de luizen zien bewegen. Maar luizen kunnen zich ook verstoppen. Dan zie je alleen grijswitte puntjes in het haar. Deze puntjes zitten vast aan het haar van je kind. Dit zijn neten, de eitjes van een luis. Weet je niet zeker of je kind luizen heeft omdat je het niet goed kunt zien? Pak dan een luizenkam en kam het haar van je kind goed door. Zo spoor je luizen het beste op.
Goed om te weten: soms zie je alleen neten en vind je bij het kammen geen hoofdluis. Dat kan. Een neet die meer dan 2 cm vanaf de hoofdhuid aan het haar vastzit, is vaak een lege overgebleven hulsel van de neet. Dus, kam je er na tien minuten geen luizen uit? Dan heeft je kind ze ook niet.
Hoofdluismiddel met dimeticon!
Zitten er na twee weken kammen nog steeds luizen in het haar? Kam dan nog even door en gebruik daarnaast een hoofdluismiddel met de stof dimeticon (gebruik middelen met de stoffen melathion en permetrine niet).
Belangrijk om luizen aan te pakken!
Hoofdluis hebben is niet erg, je wordt er niet ziek van. De jeuk kan wel erg vervelend zijn. Als je veel krabt, kun je wondjes op je hoofd krijgen. Deze kunnen pijn doen en ontstoken raken. Daarom is het belangrijk om van luizen af te komen.
Wat je moet doen als je kind hoofdluis heeft?
Controleer al je gezinsleden en vertel je omgeving dat je kind hoofdluis heeft. Denk hierbij aan school, kinderopvang, ouders van vrienden van de kinderen, sportclubs, opa's en oma's. Zij kunnen zich dan ook (laten) controleren op hoofdluis.
Hoe je hoofdluis het beste kunt aanpakken
Met de uitkam-behandeling. En dat betekent: twee weken lang iedere dag het haar kammen met een luizenkam. Zo kam je er steeds luizen uit, tot ze helemaal weg zijn. Begin hier zo snel mogelijk mee. Gebruik een stevige metalen kam, met de tanden dicht tegen elkaar aan. Je kunt ook kiezen voor de uitkam-behandeling in combinatie met een hoofdluismiddel (met de stof dimeticon).
Hoe werkt het kammen?
- Zorg voor goed licht zodat je goed kunt zien wat je doet.
- Maak het haar nat en doe er eventueel crèmespoeling in. Zo kun je makkelijker door het haar kammen.
- Kam het haar eerst door met een gewone kam en daarna met een luizenkam. Houd het hoofd hierbij voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar van achter naar voren. Begin steeds dicht bij de hoofdhuid, want daar zitten de hoofdluizen. Neem zo elke haarpluk mee, werk van oor naar oor.
- Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
- Eventueel kun je met een doekje wat azijn op de neten doen. Dan laten de neten makkelijker los.
- Tot slot: als je crèmespoeling hebt gebruikt, spoel dit dan uit. Maak de kam goed schoon met water en zeep. En spoel de luizen die je uit het haar hebt gehaald, door de wc of de wasbak.