Ga naar de inhoud

Extra hulp nodig?

Opvoeden is soms gewoon lastig. Alle ouders maken zich wel eens zorgen of hebben vragen over de opvoeding van hun kind. Jij vast ook. Dat is normaal. Het laat zien dat je het beste wilt voor jouw kind. Sommige zorgen zijn klein, andere wat groter. Wij kunnen op verschillende manieren helpen.

Huisbezoek voor de geboorte van je kind

Zwanger zijn is een mooie tijd, maar ook een onzekere tijd. Misschien heb je vragen over je zwangerschap of over hoe je je kind kunt opvoeden. Veel van deze dingen kun je bespreken met je verloskundige, maar misschien niet alles. Dan kan onze jeugdverpleegkundige je ook goed helpen. We komen graag bij je thuis langs om kennis te maken en je vragen en zorgen te bespreken. Soms helpt dit ene gesprek je al goed op weg. Misschien heb je meer nodig. Dan kunnen we nog een keer afspreken of andere hulp voor je regelen. Denk bijvoorbeeld aan een maatschappelijk werker of hulp van het gebiedsteam in jouw gemeente. Ook kunnen we je aanmelden voor Stevig Ouderschap of Voorzorg. Meer weten over huisbezoek als je zwanger bent? Je leest het op de pagina over Huisbezoek als je zwanger bent.

Stevig Ouderschap voor en na de geboorte

Soms is wat extra hulp als ouder fijn. Dit kan al voor de geboorte maar ook na de geboorte (tot je kindje 1,5 jaar is) in de vorm van Stevig Ouderschap. Onze jeugdverpleegkundige komt een aantal keren bij jou thuis. Met elkaar bepaal je wat je wilt bespreken. Hoe is het bijvoorbeeld om ouder te worden of te zijn? Zij luistert, praat met je en denkt mee. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Meer weten over Stevig Ouderschap? Je leest het op de pagina Stevig Ouderschap (voor de geboorte) en de pagina Stevig Ouderschap (na de geboorte).

VoorZorg

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Het kan je ook veel stress geven, vooral als er in je leven al veel aan de hand is. Misschien heb je geen eigen huis of mis je de steun van je familie of een partner. Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt of je wel genoeg geld hebt om goed voor je baby te zorgen. Daarnaast gebeurt er heel veel in je lichaam. Wij helpen je graag door je VoorZorg te bieden. Tijdens de zwangerschap, maar ook daarna (tot je kind 2 jaar is), komt onze jeugdverpleegkundige veertig tot zestig keer bij je thuis langs. Zij biedt je alle informatie en steun. Wil je meer informatie of je aanmelden? Vraag je verloskundige of bel ons zelf op 088 22 99 444. 

Wat doet GGD Fryslân?

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich anders. Vragen over opgroeien en opvoeden? Wij staan graag voor je klaar! Dit doen wij gratis en vrijwillig. Neem gerust contact met ons op voor advies of gewoon een luisterend oor.

Als een kind veel ziek of afwezig is, heeft de docent hierover contact met onze jeugdverpleegkundige op school. 

Hulp bij opvoeden (pedagoog)

Opvoeden is soms gewoon lastig. Alle ouders maken zich wel eens zorgen of hebben vragen over de opvoeding van hun kind. Jij vast ook. Dat is normaal. Het laat zien dat je het beste wilt voor jouw kind. Extra steun van een pedagoog kan fijn zijn. Meer weten over pedagogen? Je leest het op de pagina hulp bij opvoeden.

Consultatiebureau Plus

Kruipt, loopt of praat jouw kind nog niet? Krijg jij moeilijk contact met hem of haar? Of heb je bijvoorbeeld vragen over het drukke gedrag van jouw kind? Blijf je over deze of andere vragen zorgen houden? Dan kunnen wij je aanmelden voor het speciale (gratis) spreekuur voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Meer weten over Consultatiebureau Plus? Je leest het op de pagina speciaal spreekuur consultatiebureau.

Integrale Vroeghulp

Integrale Vroeghulp is een samenwerking van verschillende zorgorganisaties en het onderwijs. Wij helpen graag met het begrijpen van problemen in de ontwikkeling of het gedrag van een kind tussen de 0 en 7 jaar. Met als doel de ouder of verzorger en het kind zo vroeg en goed mogelijk te helpen. Meer weten over Integrale Vroeghulp? Je leest het op de pagina Integrale Voeghulp.

Opvoeden van pubers

Een nieuwe fase breekt aan. Een fase die leuk en interessant is, maar die ook zorgt voor nieuwe uitdagingen. Er gebeurt namelijk veel in de puberteit. Je merkt vast dat jouw kind snel groeit en steeds zelfstandiger wordt. Vrienden en vriendinnen zijn belangrijk en het leven van jouw puber speelt zich steeds meer online af. Alcohol, drugs en roken kunnen in deze fase ook een rol gaan spelen. Hoe praat je daar open met elkaar over? Of misschien is jouw zoon of dochter het minder vaak met je eens. Ook dat hoort bij volwassen worden. Net zoals voor de eerste keer verliefd worden. Wij staan voor jou en je kind klaar.

Weet dat wij veel samenwerken met scholen en dus ook met de school van jouw kind. Onze jeugdverpleegkundige is regelmatig op de school van jouw kind aanwezig. Zij heeft daar onder andere haar spreekuur. Ook geeft ze lessen, soms speciaal aan een klas omdat daar iets speelt. Heb je zorgen of vragen over je kind? Je kunt ons altijd bellen voor een afspraak of langskomen op het inloopspreekuur. Als het nodig is, kan onze jeugdarts of pedagoog meedenken. We werken ook samen met andere hulpverleners zoals psychologen, maatschappelijk werkers en jongerenwerkers. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Jij bepaalt zelf hoe. Bekijk onze pagina met contactmogelijkheden.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren.

Op werkdagen bereikbaar van 08.00-17.00 uur.

Bekijk de contactmogelijkheden