0-4 jaar
Ben je net ouder geworden van een (geadopteerd) kindje? Heb je een kleine peuterpuber in huis? Of gaat jouw kind al bijna naar school? Iedere leeftijd heeft zijn charme, maar ook zijn vragen. Heb je bijvoorbeeld vragen over de voeding of het gedrag van je kind? Wil je advies over hoe je je kind kunt helpen zindelijk te worden? Of wil je gewoon een luisterend oor? Wij zijn er voor jou en jouw kind!Op deze pagina lees je informatie over:
Net na de geboorte
In de eerste weken gebeurt er veel. Jouw kind kan, voordat hij of zij 8 dagen oud is, een hielprik en een gehoortest krijgen. Na de geboorte ontvangt elk kind in Nederland een hielprik en een gehoortest. Je kunt je kind hier zelf voor aanmelden. Je kraamverzorgster kan het ook voor je doen. Met de hielprik testen we of jouw kind een zeldzame aangeboren ziekte heeft. Hoe sneller we zo’n ziekte of een slecht gehoor ontdekken, hoe sneller jouw kind behandeld kan worden. Meer informatie over de hielprik en geboortetest vind je op de website van het RIVM.
Als je kind ongeveer tien tot veertien dagen oud is, zoekt onze jeugdverpleegkundige je thuis op om kennis te maken. Ze hoort graag hoe het met de kersverse ouders gaat en beantwoordt graag je vragen. Je ontvangt van haar de GroeiGids en ze praat met jou over de mogelijkheid van Stevig Ouderschap (na de geboorte). Ook onderzoekt ze jouw kind tijdens dit bezoek. Ze meet (omvang hoofd en lengte) en weegt hem of haar. Verder vertelt ze over de rol van het consultatiebureau. Ze maakt een eerste afspraak met je om daar langs te komen.
Wat doet GGD Fryslân?
Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich anders. Vragen over opgroeien en opvoeden? Wij staan graag voor je klaar! Dit is vrijwillig en doen wij gratis. Neem gerust contact met ons op voor advies of gewoon een luisterend oor.
De privacy van jouw kind
De gegevens over je kind bewaren wij in een digitaal kinddossier. Wij houden ons aan de regels in de wet om die gegevens goed te beschermen.
Consultatiebureau en gezondheidsonderzoeken
Als je kind een maand oud is, kun je voor de eerste keer langskomen op het consultatiebureau. Tot jouw kind 4 jaar is kom je ongeveer veertien keer langs voor een gezondheidsonderzoek. Dat stemmen wij op jouw situatie af. We meten en wegen je kindje bij iedere afspraak en een arts onderzoekt hem of haar regelmatig. Ook bieden we je kind in deze eerste vier jaar zes vaccinaties. Zo houden we met elkaar de gezondheid en ontwikkeling van je zoon of dochter in de gaten.
Om jouw afspraken op het consultatiebureau soepel te laten verlopen, kunnen we je vragen vooraf een online vragenlijst in te vullen (voorbeeld online vragenlijst). Hierin kun je alvast zorgen en vragen over je kind met ons delen. Heb je een beeldbelafspraak? Bekijk dan eerst de uitleg over beeldbellen.
GIZ-gespreksdriehoek
Tijdens onze afspraken gebruiken we de GIZ-gespreksdriehoek. GIZ staat voor Gezamenlijk Inschatten van de Zorgbehoefte. Aan de hand van de GIZ-driehoek bekijken we samen wat goed gaat en waar je misschien hulp bij nodig hebt. Meer hierover lees je op onze pagina GIZ: Samen bepalen wat nog is.
Wat neem je mee naar het consultatiebureau?
Het is handig om deze spullen mee te nemen: de vaccinatiepapieren, een omslagdoek of deken, een schone luier, billendoekjes en de GroeiGids. Je kunt de GroeiGids App ook downloaden. Wil je een afspraak met het consultatiebureau maken, verzetten of langskomen op het inloopspreekuur? Dat mag altijd! We kunnen ook bij je thuis komen als dat nodig is.
Je kunt ons ook tegenkomen op de kinderopvang en scholen. We werken nauw met ze samen. Of het nou gaat om een kind in het bijzonder of om meer algemene zaken zoals ouderavonden.