Friezen zijn bewuste zongenieters
04 oktober 2017 - Uit de resultaten van het panelonderzoek ‘GeZONd?’ van GGD Fryslân blijkt dat Friezen bewust van de zon genieten. Meer dan 1250 panelleden hebben afgelopen zomer een online vragenlijst over gezond zonnen ingevuld. De meeste panelleden zeggen maatregelen te treffen om zich te beschermen tegen schadelijke ultraviolette (UV) straling, vooral als ze een buitenactiviteit hebben gepland.UV-straling
Veel mensen genieten van de warmte in de zon. Zonnen is ook goed want de UV-straling stimuleert de aanmaak van vitamine D. Helaas is teveel UV-straling niet goed voor de huid. Het is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Uit het panelonderzoek blijkt dat bijna alle panelleden zonnebrandcrème gebruiken, de meerderheid (65%) doet dit alleen op een zonnige dag.
Beschermen
Je moet om de twee uur smeren om voldoende beschermd te zijn (bron: KWF Kankerbestrijding). De meeste panelleden zeggen deze aanbeveling te kennen. 20% smeert ook echt om de twee uur. De overige 80% van de deelnemers smeert om de drie tot vijf uur. Van de ouders met een kind tussen de nul en vier jaar volgt maar liefst de helft deze aanbeveling. Bij ouders met een kind tussen de vier en twaalf jaar smeert een op de drie hun kind om de twee uur in. De rest smeert gelukkig ook regelmatig. ‘Op het kinderdagverblijf van mijn kind (nul tot vier jaar) wordt gesmeerd’, zegt twee derde van de ouders. Op de basisschool (vier tot twaalf jaar) zou dit volgens de ouders iets minder zijn.
Behalve het gebruik van zonnebrandcrème treffen panelleden ook andere maatregelen. Ongeveer de helft mijdt de zon zoveel mogelijk tussen 12:00 en 15:00 uur. Bijna een op de vijf deelnemers draagt een hoedje, pet of zonnebril. Bijna 15% houdt de tijd goed in de gaten om zich op tijd te smeren.
Over het GGD-Panel
GGD Fryslân wil graag de mening van de Friese bevolking peilen over gezondheid, zorg, veiligheid en andere sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Daarvoor heeft GGD Fryslân vier panels: één voor ouders van kinderen tussen de nul en vier jaar, één voor ouders van kinderen tussen de vier en twaalf jaar, één voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar en één voor volwassenen van negentien jaar en ouder. De uitslagen worden na afloop gepresenteerd op de website, Facebook en Twitter. Ook meedoen? Aanmelden kan via het aanmeldformulier.