Ga naar de inhoud

Mpox

Mpox is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In Nederland is sinds april 2022 bij 1306 mensen mpox vastgesteld. Er was toen sprake van een uitbraak. Na een piek in de zomer van 2022 nam het aantal meldingen in het najaar van 2022 sterk af. Op dit moment worden er nog af en toe gevallen vastgesteld.

Risico's en klachten

De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Mannen die vaak seks hebben met meerdere partners lopen het meeste risico. Mpox wordt voornamelijk overgebracht door intiem contact. Zoals zoenen, vrijen of seks met iemand die besmet is. 

Mensen met mpox krijgen vaak spierpijn en vermoeidheidsklachten. Daarna ontstaan er bultjes op de huid die veranderen in blaasjes. Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar ook over de rest van het lichaam, zoals op je gezicht en in je mond. Mpox is, vooral in het westen van de wereld, zelden dodelijk. Kijk voor de laatste ontwikkelingen op de website van het RIVM.

Meer informatie over mpox

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of bel met GGD Fryslân via 088 22 99 222. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur.

Aanpak en bestrijding

Richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren worden door het RIVM en het ministerie van VWS bepaald. De GGD voert deze richtlijnen uit. Lees meer over deze richtlijnen op de website van het RIVM

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met het team Infectieziektebestrijding.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur