Ga naar de inhoud

Mpox

Mpox is een virus waarvan je ziek kunt worden. Het komt vaak in het westen en midden van Afrika voor. In 2022 werd mpox vastgesteld bij mensen in Europa. De ziekte verspreidde zich snel, het aantal gevallen nam uiteindelijk af. Dit was een uitbraak van virusvariant groep II.

In 2024 brak een nieuwe virusvariant uit. Dit gebeurde in de Democratische Republiek Congo en landen er omheen. Ook een aantal landen in Europa kregen te maken met besmettingen. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) noemde het een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid. Loop je risico? Bijvoorbeeld omdat je een man of transgenderpersoon bent die seks heeft met mannen? Dan kun je je vanaf 14 april 2025 weer gratis laten vaccineren.

Vaccineren en een afspraak maken

Van 14 april tot 1 oktober 2025 kun je een afspraak maken voor een mpox-prik. Het vaccin beschermt je vanaf 2 weken na de tweede prik. Meer informatie: bel ons via 088 22 99 222 (maandag t/m vrijdag tussen 09.00 tot 17.00).

Meer informatie over het vaccin vind je op de website van het RIVM.

Wanneer kom je in aanmerking voor een prik

Als je man of transgender persoon bent en seks hebt met mannen of transgender personen en:

  • 10 of meer sekspartners hebt gehad in de afgelopen 6 maanden
  • Seks hebt in bijvoorbeeld een seksclub of sauna
  • Groepsseks hebt of naar seksfeesten gaat
  • Geregeld betaald krijgt voor seks
  • Neem jij PrEP of heb je hiv en word je regelmatig getest op hepatitis C? Laat je dan ook vaccineren tegen mpox.
  • Nog géén of maar één prik hebt gehad tegen mpox.
  • Voor 1975 geen pokkenprik hebt gehad.

Heb je al twee prikken gehad, dan ben je voldoende beschermd.

Klachten

Bij mpox krijg je vaak last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of je bent heel moe. Deze klachten beginnen 5 - 21 dagen nadat je het virus hebt opgelopen. Na een paar dagen kan uitslag ontstaan die zich over je lichaam en gezicht verspreidt. Deze begint met vlekken die veranderen in blaasjes. Deze kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar komen ook voor over de rest van het lichaam, gezicht en in je mond. Kijk voor een actueel overzicht van de klachten bij mpox op de website van het RIVM.

Intensief huidcontact met iemand die besmet is, zoenen, vrijen of seks, met iemand die besmet is verspreidt het virus. Vermijd contact met mensen die symptomen hebben. Bij klachten die passen bij mpox, neem contact op met uw huisarts. Heb je mpox, dan moet je contact met anderen vermijden. Alleen zo voorkom je verdere verspreiding.

Meer informatie over mpox

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of bel met GGD Fryslân via 088 22 99 222. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met het team Seksuele Gezondheid.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur