Gordelroos
Gordelroos is een infectie van de huid en zenuwen. Iemand krijgt het door het virus waar men ook waterpokken van krijgt. Door dit virus ontstaan er blaasjes op de huid. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel lastig en soms pijnlijk.Op deze pagina lees je informatie over:
Wat is gordelroos?
Gordelroos wordt, net als waterpokken, veroorzaakt door een herpesvirus. Je kunt alleen gordelroos krijgen als je eerder al waterpokken hebt gehad.
Heb jij de waterpokken gehad? Dan blijft er altijd wat van het virus in het lichaam achter. Als de afweer minder is kan het virus weer actief worden. Dan kun je gordelroos krijgen. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar, is de kans daarop groter.
Hoe werkt een besmetting?
- Bij gordelroos zit het virus alleen in het vocht van de blaasjes. Het vocht uit de blaasjes is een tot twee weken besmettelijk.
- De blaasjes zijn besmettelijk zolang ze nog niet zijn ingedroogd.
- De korstjes zijn niet meer besmettelijk.
- Wie nog nooit waterpokken heeft gehad, kan na contact met vocht uit de blaasjes de waterpokken krijgen. Geen gordelroos, want dat ontstaat alleen doordat het virus in het eigen lichaam wordt geactiveerd.
Wat merk ik?
Na een paar dagen komen er groepjes van blaasjes op het lichaam. De klachten kunnen zijn:
- Jeuk
- Prikkend gevoel
- Brandende pijn
- Stekende pijn
Wat kan ik doen?
-
- Was de handen na contact met vocht uit de blaasjes.
- Zorg dat de blaasjes bedekt zijn, bijvoorbeeld met een gaasje.
- Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in. Er komen dan korstjes die er vanzelf afvallen. Je kunt op die plek nog lang last houden van pijn en/of een prikkend gevoel.
- In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over.
- Er zijn medicijnen die de pijn minder te maken. Een zalfje of crème kan helpen tegen de jeuk.
- Soms treden er complicaties op. Als de gordelroos bijvoorbeeld in je gezicht zit, kan het je ogen of oren aantasten. Is dat het geval, ga dan langs de huisarts.
- Ook als je klachten ernstig zijn, kun je bij de huisarts langsgaan.
-
- Een kind krijgt niet vaak gordelroos. Is dit wel het geval? Vertel het dan aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van waterpokken bij hun kind. Soms zijn extra maatregelen op het kindercentrum of de school nodig.
- Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken en hoeft dus niet thuis te blijven.
- Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.
-
- Sinds 1 juni 2020 is er een vaccin tegen gordelroos beschikbaar, wat goedgekeurd is door de Gezondheidsraad. Lees meer over dit vaccin op de website van het RIVM.
- Een prik tegen gordelroos geeft geen garantie dat je helemaal geen gordelroos krijgt. Wel verkleint een vaccinatie de kans op gordelroos. Ook zorgt de prik ervoor dat – als je het toch krijgt – je minder ziek bent. Daarnaast verkleint een vaccinatie de kans op langdurige klachten.
- Ook kun je je laten inenten tegen waterpokken als je die nog niet hebt gehad, maar in Nederland is dit geen onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Heb je nog vragen?
Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding.
Op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur