Ga naar de inhoud

HPV18+

Als je geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, heb je in 2023 een uitnodiging gehad voor de vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV). Heb je hier geen gebruik van gemaakt of maar 1 van de 2 vaccinaties ontvangen? Dan kun je – tegen betaling - nog steeds terecht bij ons. Ben je bereid kosten te maken en wil je graag goed beschermd zijn tegen een HPV-infectie? Lees dan onderstaande informatie door en maak direct een afspraak voor de prikken.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Ben je seksueel actief? Dan kun je HPV krijgen en aan iemand overdragen. HPV wordt verspreidt zich via de handen, huid en mond. HPV komt veel voor, ongeveer acht op de tien mensen wordt minstens een keer besmet met het virus. Je kan het virus bij je dragen zonder dit zelf te weten.

Je wordt er niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10% tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te beschadigen. Als het virus je cellen beschadigt, kan er na 10-15 jaar kanker ontstaan. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm. Van HPV kun je ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen: in de mond- en keelholte, vagina, op schaamlippen, penis en anus. Met een HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen HPV-infecties. Het vaccin beschermt tegen verschillende soorten kanker.

Wat merk ik?

Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. In sommige gevallen heb je wel klachten zoals:

  • Genitale wratten. De eerste verschijnselen hiervan zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen.
  • Een branderig gevoel tot bloedingen, pijn en afwijkingen aan anus, penis, schaamlippen en in mond- en keelholte.

Heb je één van deze klachten? Neem contact op met je huisarts.

HPV18+ vaccinatie

De actie voor gratis vaccineren voor jongeren van 18 jaar en ouder is voorbij. Toch kun je je als jongere nog wel laten vaccineren. Daar zijn echter wel kosten aan verbonden. Je hebt twee vaccinaties nodig en tussen elke prik moet minimaal 150 dagen zitten. Bij voorkeur 6 maanden.

Maak een afspraak via www.ggdreisvaccinaties.nl of bel ons: 088 22 99 223.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact met ons op. Hoe? Dat bepaal jij zelf. Bekijk de verschillende manieren. Via de website van JouwGGD kun je (anoniem) chatten met een jeugdverpleegkundige/jeugdarts.

Op werkdagen bereikbaar van 08.30-17.00 uur