Wie verdient volgens jou de Rookvrije Generatie Award Fryslân?
GGD Fryslân organiseert de Rookvrije Generatie Award Fryslân, waarbij zowel inwoners van Fryslân als een jury stemmen op het beste initiatief dat bijdraagt aan een ‘Rookvrije Generatie’. De aanmeldperiode is gesloten en de genomineerden zijn bekend. Stem van 1 tot en met 30 april via het online formulier; ook een jury beoordeelt de inzendingen. De winnaar wordt op 22 mei 2025 bekendgemaakt. Volg de wedstrijd via deze website en de socials van GGD Fryslân en Rookvrije Generatie Fryslân.
Op deze pagina lees je informatie over:
Waarom een award?
Het doel van de Friese award is om iedereen, die in Fryslân enthousiast bezig is met het organiseren en het maken van rookvrije omgevingen, in het zonnetje te zetten. Door mooie voorbeelden onder de aandacht te brengen, raken anderen geïnspireerd om ook mee te helpen aan een Rookvrije Generatie. Iedereen kan iets doen en dat laten we op deze manier zien. Het uiteindelijke doel is natuurlijk opgroeiende kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en voorkomen dat kinderen op termijn gaan roken.
De genomineerden van 2025 zijn bekend!
-
Bij Byzondr geloven we in de kracht van een gezonde leefstijl – voor zowel medewerkers als cliënten. Daarom zetten we ons actief in voor een rookvrije zorgomgeving.
Vanuit Actiz en VGN zijn voorgaande jaren regiobijeenkomsten ‘Samen Rookvrij‘ georganiseerd. Vorig jaar kwam de vraag wie deze regiobijeenkomsten wilde voortzetten voor zijn of haar eigen regio. Elles van der Meer, leefstijlcoach bij Alliade, heeft toen gezegd dat Alliade de locatie wel wilde verzorgen. Omdat Elles vanuit Alliade aangesloten is bij het leefstijlnetwerk van het samenwerkingsverband gehandicaptenzorg Fryslân Byzondr, heeft Elles deze vraag bij de projectleiders van het Programma Leefstijl neergelegd.
Omdat het thema rookvrij een heel belangrijke pijler is binnen het Programma Leefstijl gaan we vanuit Byzondr de regiobijeenkomst voor de vier Noordelijke provinciën organiseren! De bijeenkomst wordt zowel voor de gehandicaptenzorg als voor de ouderenzorg georganiseerd voor Fryslân, Groningen, Drenthe en Noord-Holland.Byzondr is een samenwerkingsverband tussen 18 gehandicaptenzorg organisaties in Fryslân. Samen zetten zij zich in voor een aantal belangrijke thema's. Programma Leefstijl is daar eentje van. Vanuit dit programma leren de organisaties van elkaar en ontstaan er samenwerkingen op verschillende vlakken. Door de medewerkers te informeren en te inspireren over een gezonde leefstijl d.m.v. activiteiten, kennisdeling en vooral het VOORLEVEN van gezond gedrag willen we zorgen voor fittere en gezonde medewerkers en cliënten. Zo willen we bereiken dat leefstijl een onderdeel wordt van de professionele houding van de medewerker.
De bestuurders van deze 18 organisaties hebben met elkaar de intentie uitgesproken om per januari 2026 geheel rookvrij te zijn!
-
Bij Koekoek en de waard geloven we in een gezonde, schone en ontspannen omgeving voor al onze gasten. Daarom zetten we ons actief in voor een rookvrije generatie. We willen een plek creëren waar kinderen vrij kunnen spelen, gezinnen zorgeloos kunnen genieten en iedereen frisse lucht kan inademen.
Een rookvrije camping past bij onze visie op duurzaam ondernemen. Roken en natuur gaan wat ons betreft niet samen: we willen onze camping en de omliggende natuur schoon en gezond houden, zonder peuken op de grond of rook in de lucht.
Daarnaast vinden we bewustwording belangrijk. Roken wordt op veel plekken nog als normaal gezien, terwijl de schadelijke gevolgen van meeroken al lang bekend zijn. Door het roken bij ons volledig uit te bannen, hopen we anderen te inspireren en bij te dragen aan een samenleving waarin rookvrij de norm is.
Wij zijn trots op onze keuze en geloven dat we samen kunnen werken aan een gezonde toekomst. Het winnen van de Rookvrije Generatie Award zou een prachtige erkenning zijn van onze inzet en een extra motivatie om dit belangrijke pad te blijven volgen! -
Op 4 januari 2025 werd in De Lawei in Drachten de Goede Voornemens Markt georganiseerd waar inwoners op een laagdrempelige en interactieve manier werden gestimuleerd om te stoppen met roken en rookvrije omgevingen te creëren.
De markt bestond uit tien kraampjes in de foyer, elk gekoppeld aan een populair voornemen, waaronder stoppen met roken, meer bewegen (Sportbedrijf Drachten) en opruimen (opruimcoach). De interactieve opzet met een knipoog naar het theater maakte het evenement toegankelijk en aansprekend. Tijdens deze markt bieden wij informatie, ondersteuning en middelen aan om mensen te helpen bij het stoppen met roken en om rookvrije omgevingen te creëren.
De markt omvatte:- Informatieve sessies: Experts geven presentaties over de gevaren van roken en de voordelen van een rookvrije levensstijl.
- Ondersteuningsprogramma's: Bezoekers kunnen zich inschrijven voor programma's die hen ondersteunen op leefstijl en helpen bij het stoppen met roken.
- Interactieve activiteiten: Kinderen en volwassenen werden spelenderwijs bewust gemaakt van de voordelen van een rookvrije omgeving.
Onze inspanningen hebben concrete resultaten opgeleverd:
- Betrokkenheid van de gemeenschap
- Verschillende bezoekers hebben interesse getoond in begeleiding van een stoppen-met-rokencoach voor een rookvrij leven.
- Inspiratie voor anderen: Andere gemeenten overwegen nu soortgelijke initiatieven.
Daarnaast:
- Innovatief concept: De combinatie van een markt met een Nieuwjaarsfeest is een vernieuwende manier om aandacht te vragen voor rookvrij leven.
- Gemeenschapsgevoel: Het evenement heeft het gemeenschapsgevoel versterkt en mensen samengebracht in de strijd tegen roken.
- Duurzame impact: De Goede Voornemens markt heeft niet alleen eenmalige bewustwording gecreëerd, maar ook blijvende steun en middelen geboden voor een rookvrije levensstijl.
Wij geloven dat samenwerking en betrokkenheid leiden tot een rookvrije toekomst voor onze kinderen en inspireren anderen om zich aan te sluiten bij de beweging voor een rookvrije generatie.
-
De artsen die het educatieve programma Vapen #jouwkeuze in hun vrije tijd op scholen aanbieden, zetten zich in om jongeren bewust te maken van de gevaren van roken, vapen en andere nicotinehoudende producten.
Artsen zoals Alwin Brouwer (kinderarts, Nij Smellinghe), Marieke Huizing-Hoff (kinderarts, Antonius Sneek) en de longartsen Romkje Vos-Hospes en Els van Kampenhout (Nij Smellinghe), Rolof Gijtenbeek en Wouter van Geffen (Frisius MC Leeuwarden) en Anne-Marije Buiter-van der Meer (longarts, Frisius MC Heerenveen) zijn voorbeelden van een grotere groep zorgprofessionals in Fryslân die met veel energie en passie deze boodschap overbrengen op scholen. Ze leggen niet alleen de gezondheidsrisico’s van roken en vapen uit, maar wijzen ook op de rol van sociale media en de tabaksindustrie. Bovendien vragen zij via social media, kranten en andere media extra aandacht voor dit belangrijke onderwerp.Als verslavingsarts Robert van de Graaf en huisarts Mirije Kuitert willen wij graag deze inspirerende groep zorgprofessionals, die zich in hun vrije tijd inzetten voor een rook- en vapevrije generatie, nomineren. Hun vrijwillige inzet heeft een grote impact op de gezondheid van jongeren in Fryslân en vormt een belangrijke schakel in de strijd tegen nicotineverslaving.
-
Stoppen met roken: toegankelijk, leuk én vergoed!
Stoppen met roken is een van de beste keuzes die iemand kan maken voor zijn of haar gezondheid. Toch is de drempel vaak hoog. Veel rokers worstelen met eerdere mislukte stoppogingen, twijfels en angst voor falen. Wat velen niet weten, is dat professionele hulp hierbij een wereld van verschil maakt – en dat deze begeleiding vaak volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Waarom? Stoppen met roken mét begeleiding is 7x meer succesvol!
Wat wij doen: De stoppen-met-rokenzorg toegankelijk maken, steun bieden, cognitieve vaardigheden aanleren, psycho-educatie geven (wat gebeurt er precies bij een verslaving) lifestyle en vitaliteit: wij schuwen geen onderwerp en zetten alles in wat wij kunnen om stoppers te helpen stoppen. Wij werken nauw samen met zorgprofessionals uit de eerste lijn, we organiseren stoppen-met-roken driedaagses, begeleiden mensen individueel, per groep of als echtpaar. We geven voorlichting aan scholen en bedrijven, helpen werkgevers en werknemers een gezondere werkomgeving te creëren, zorgen voor nicotinevervangende middelen om het stopproces te vergemakkelijken, en bieden een luisterend oor.
Alles om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. We schrijven artikelen, geven interviews en verschijnen op tv… en we hebben samen inmiddels meer dan 280 stoppers in Fryslân geholpen!
Onze nominatie voor deze award is dan ook een erkenning voor dit belangrijke werk. Maar de echte winst? Dat is elke ex-roker die weer vrij kan ademhalen en energiek in het leven staat. Samen maken we Nederland rookvrij!

Stemmen
Er kan gestemd worden van dinsdag 1 april tot en met donderdag 30 april 2025. Je kunt per persoon één keer je stem uitbrengen. Een vakkundige jury zal de inzendingen ook beoordelen. De publieksstemmen van inwoners van Fryslân en de jury bepalen samen de uiteindelijke winnaar. De uitreiking van de award zal plaatsvinden op donderdagavond 22 mei 2025. De voortgang van de wedstrijd is te volgen via deze website en de social media van de GGD.
Winnaar van vorig jaar
Sportbedrijf Drachten nam op 11 juli 2024 de award in ontvangst voor hun succesvolle en inspirerende initiatief, de Rookvrije Avond4Daagse. Naast de hoofdprijs, werd ook een speciale prijs uitgereikt voor 'Ambassadeur voor de Rookvrije Generatie in Fryslân'. Deze eer ging naar Fysio Lemmer. Meer over de winnaar lees je in het juryrapport van 2024.
Voorwaarden voor aanmelding
-
Iedereen in Fryslân kan tot en met 15 maart 2025 een persoon of een idee aanmelden via onderstaande aanmeldknop, die linkt naar een online aanmeldformulier.
- Een belangrijke voorwaarde is dat de persoon of het idee impactvolle stappen heeft gezet voor de beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie.
- Het is belangrijk dat het idee of de persoon geen tegenstrijdige belangen heeft die een afbreukrisico voor de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' kunnen vormen.
- De genomineerde is op de hoogte van de aanmelding en is akkoord.
- De persoon heeft vrijwillig het initiatief genomen om een bijdrage te leveren aan de beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie'.
-
- Het terrein van de locatie is idealiter geheel rookvrij.
- Mocht het terrein gedeeltelijk rookvrij zijn, dan wel onder de voorwaarden dat de rookzone uit het zicht geplaatst is én rookvrij is tijdens jeugdactiviteiten.
- Het initiatief heeft de rookvrije afspraken ingevoerd, heeft hierover gecommuniceerd naar betrokkenen en zichtbaar op het buitenterrein rookvrije uitingen geplaatst.
-
Bedrijven die stappen hebben gezet of aangekondigd die grote impact hebben op de Rookvrije Generatie binnen afzienbare tijd. Voorbeelden van impactvolle stappen zijn:
- Is gestopt met de verkoop van tabak of aanverwante producten (of heeft aangekondigd per wanneer in de nabije toekomst dit een feit is).
- Is gestopt met het investeren in- en samenwerken met de tabaksindustrie en/of e-sigarettenfabrikanten (of heeft dat aangekondigd).
- Heeft de communicatiekracht van het bedrijf ingezet ten behoeve van de Rookvrije Generatie.
- Heeft een volledige rookvrije werkomgeving geïntroduceerd of aangekondigd.
Heb je vragen?
Heb je vragen over de Rookvrije Generatie Award Fryslân? Neem dan gerust contact met ons op.
Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur